Wat als je een nieuw huis net gekocht hebt en het brandt af?

Net een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd! Maar wat als je ergste nachtmerrie waar wordt en je nieuwe huis brandt vlak na de afkoop af? Laten we je zorgen wegnemen met dit artikel.

Bereken je brandverzekering

Vanaf wanneer is een nieuw huis van mij?

Als je een huis koopt, sluit je eerst een onderhandse koopovereenkomst af. De meeste mensen noemen dat de compromis. In die compromis staat het nieuwe huis beschreven en staat de prijs van de woning.

Een compromis klinkt misschien vrijblijvend, maar het betekent wel degelijk dat de woning vanaf dan je nieuwe huis is. Toch kan het nog wel een tijdje duren voor je echt kan intrekken. Wat als er dan iets gebeurt?

Wat als ik nog geen brandverzekering heb voor mijn nieuw huis?

Verzekeraar stellen graag rampscenario’s voor, dus stel je voor: je hebt nog maar net de compromis ondertekend en je krijgt een paar dagen later een belletje dat het huis is afgebrand, een leiding is gebarsten of er is toch wel geen boom op je huis gevallen.

Klinkt wat overdreven misschien, maar mocht het gebeuren, dan zit je wel met hele hoge kosten vlak een hele grote aankoop. Goed, wie helpt je dan?

De verzekering van de vorige eigenaar komt in principe tussen. Die loopt nog 3 maanden door na het tekenen van de compromis. Ook al is het huis dus van jou, is het nog voor 3 maanden verzekerd op naam van de vorige eigenaar. Je weet wel niet helemaal zeker natuurlijk welke soort brandverzekering de vorige huurder heeft en voor wat soort bedragen die gedekt is. Het kan natuurlijk ook dat de vorige eigenaar geschorst is en dus momenteel geen brandverzekering heeft, of lastig doet bij de communicatie.

Wanneer sluit ik best zelf een brandverzekering af voor mijn nieuw huis?

Je kan best zo snel mogelijk je eigen brandverzekering zo snel mogelijk afsluiten. Best al voor het sluiten van je compromis. De ene brandverzekering is namelijk de andere niet. Bijgebouwen of tuinmeubels zijn bijvoorbeeld niet altijd zomaar gedekt. Ook de bedragen die verzekerd zijn kunnen verschillen.

Door je brandverzekering goed te vergelijken, weet je zeker dat je een verzekering hebt die goed bij jou en je nieuw huis past. Je bent ook via je oude verzekering een aantal dagen, meestal 60, gedekt op je oude en je nieuwe adres.