Occasionele bestuurder

We weten vaak niet goed het onderscheid te maken tussen de gebruikelijke en occasionele bestuurder. Wat is nu het verschil tussen beiden?

Autoverzekering vergelijken

Wat is de gebruikelijke bestuurder?

De gebruikelijke bestuurder(of regelmatige bestuurder) is de persoon die het vaakst met de wagen rijdt. Het is op basis van het profiel van deze bestuurder dat de premie van de autoverzekering wordt berekend.

Wat is de occasionele bestuurder?

De occasionele bestuurder (of toevallige bestuurder) is de persoon die af en toe met de wagen rijdt en dat op onregelmatige basis.

Opgelet: wanneer bijvoorbeeld jouw zoon of dochter elk weekend de wagen gebruikt, wordt hij of zij niet meer gezien als een occasionele bestuurder, maar als een regelmatige bestuurder. Je dient dan jouw autoverzekeraar op de hoogte te brengen dat er een bijkomende regelmatige bestuurder is.

Waarom dien je een bijkomende bestuurder bij de verzekering aan te geven?

Het is belangrijk om een tweede gebruikelijke bestuurder bij de verzekeraar aan te geven voor de goede afhandeling van eventuele schadegevallen.

In het geval dat de bijkomende bestuurder bij een ongeval betrokken is, kan de verzekeringsmaatschappij nagaan wie de regelmatige bestuurders zijn. Indien blijkt dat de bijkomende bestuurder regelmatig met de wagen rijdt, maar niet is opgegeven als tweede gebruikelijke bestuurder, dan heeft de verzekeraar het recht het bedrag terug te vorderen dat ze heeft uitgekeerd om de tegenpartij te vergoeden.

Wanneer je bijvoorbeeld jouw zoon of dochter als bijkomende regelmatige bestuurder op de verzekering zet, kan dat leiden tot een verhoging van de premie van jouw autoverzekering.

Er is echter ook een voordeel aan verbonden om jouw zoon of dochter als bijkomende regelmatige bestuurder op de verzekering te zetten. Indien jouw zoon of dochter in de toekomst een eigen BA autoverzekering afsluit, zal die kunnen genieten van een voordeliger tarief aangezien hij of zij rijervaring aan de verzekeraar kan voorleggen.

Autoverzekering vergelijken

Wil je weten of je kan besparen op jouw autoverzekering? Bereken dan online jouw autoverzekering in enkele stappen en kies zelf welke verzekering het best bij jou past.

Autoverzekering vergelijken