Hoe kan je jouw oldtimer verzekeren?

Ben je een liefhebber van oldtimers en heb je er net één aangekocht? Dan kan je die verzekeren met een oldtimerverzekering.

Wanneer wordt een wagen als een oldtimer beschouwd?

Momenteel is de leeftijdsdrempel van een oldtimer vastgelegd op 25 jaar. De Belgische regering gaat echter naar aanleiding van een Europese richtlijn de leeftijdsdrempel optrekken naar 30 jaar. Tegen 2022 moet jouw auto dus eerst 30 jaar zijn vooraleer je die als oldtimer kunt inschrijven.

Wat is een oldtimerverzekering?

De oldtimerverzekering is een specifieke verzekering voor wagens die ingeschreven zijn als oldtimer. Je bent echter niet verplicht om deze verzekering voor jouw oldtimer af te sluiten. Je kan dus perfect jouw oldtimer laten inschrijven als een ‘gewone’ wagen.

Wat zijn de voordelen van een oldtimerverzekering?

Jouw wagen inschrijven als een oldtimer kan voordelen met zich meebrengen. Zo krijg je een O-nummerplaat indien je jouw wagen als oldtimer inschrijft. Dat brengt als voordeel met zich mee dat je minder verkeersbelasting zal moeten betalen.

Daarnaast dien je niet meer jaarlijks naar de technische autokeuring te gaan. Voor een oldtimer is het voldoende om één keer bij inschrijving naar een vereenvoudigde keuring te gaan.

Tenslotte is een oldtimerverzekering vaak goedkoper dan een ‘gewone’ autoverzekering, maar er komen wel beperkingen bij kijken.

Wat zijn de nadelen van een oldtimerverzekering?

Vanuit de wetgeving zijn voertuigen die ingeschreven zijn als oldtimer onderworpen aan een aantal beperkingen waaronder:

  • Geen commercieel en professioneel gebruik van de wagen
  • Geen gebruik voor woon-werk verplaatsingen of woon-/schoolverkeer

Wat zijn de voorwaarden bij een oldtimerverzekering?

Daarnaast zijn ook de meeste oldtimerverzekeringen gebonden aan strikte voorwaarden. Welke voorwaarden er in de verzekering worden opgenomen, is afhankelijk van welke verzekeraar je kiest.

Enkele mogelijke voorwaarden:

  • Beperking aantal gereden kilometers
  • Niet rijden op de autostrade
  • Niet rijden als het donker is

Je hebt strenge verzekeraars die veel van de bovenstaande voorwaarden in de verzekering opnemen. Uiteraard zijn er ook verzekeraars die minder streng zijn en zich beperken in het aantal voorwaarden.

Wat kost zo’n oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering is vaak goedkoper dan een ‘gewone’ autoverzekering, maar heeft, zoals reeds besproken, vaak beperkingen. Vraag bij jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar naar de premie, waarborgen én beperkingen van jouw oldtimerverzekering.