Hoe moet ik olie verversen?

Olie verversen is niet zo moeilijk en vereist geen technische kennis van auto’s. Weet je nog niet hoe het moet? Lees dan gerust verder want we leggen je graag uit hoe je de olie van je auto kunt verversen.

Autoverzekering berekenen

Wanneer de olie verversen van mijn auto?

Wanneer je het best de olie ververst, heeft onder meer te maken met het aantal gereden kilometers en hoe vaak je jouw auto gebruikt. Het is aangeraden om de olie na ongeveer elke 10.000 en 15.000 km te vervangen. Indien je minder kilometers rijdt per jaar is het voldoende om eenmaal per jaar jouw olie te verversen.

Welke olie heb ik nodig?

Er bestaan verschillende soorten motorolie. Let zeker op de volgende zaken wanneer je motorolie gaat kopen:

 • Viscositeit. Viscositeit is een cijfer dat aangeeft wat de stroperigheid van de olie is in koude en warme toestand. Hoe hoger de cijfers, hoe dikker de olie
 • API. De API geeft aan wat de kwaliteit van de motorolie is. De API wordt aangetoond met een S (benzine) of C (diesel). Achter die letter staat nog een letter. Hoe hoger die letter in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit van de motorolie is
 • ACEA. De ACEA is een gelijkaardig type classificatie als de API. Je hebt binnen de ACEA 4 soorten motortypes: A (benzine/Lpg-motoren, B (dieselmotoren), C (benzine, lpg en dieselmotoren met een katalysator) en E (bedrijfswagenmotor zoals tractoren). Het cijfer achter de letter geeft het kwaliteitscijfer aan. Hoe hoger, hoe beter

<

Hoe de olie verversen van mijn auto?

Je kan in enkele stappen eenvoudig de olie van je auto verversen:

 1. Laat de motor kort warm worden. Op die manier wordt de olie ook warm waardoor die gemakkelijker stroomt
 2. Zet de auto op een stabiele ondergrond. Zo staat je auto recht en kan je gemakkelijker de olie verversen
 3. Draai de aftapplug open. Vergeet niet eerst een emmer eronder te zetten zodat de olie daarin kan stromen
 4. Laat alle olie eruit stromen. Let wel op dat je de olie niet aanraakt want die kan nog steeds warm zijn. Bij het verwijderen van de aftapplug moet je dus extra voorzichtig zijn met de olie die er meteen uitkomt.
 5. Draai de aftapplug terug dicht. Zie dat hij goed vast zit en vervang de dichtingsring zodat er geen lekken mogelijk zijn
 6. Vervang de oliefilter. Haal de oude oliefilter van de motor en draai de nieuwe oliefilter er met de hand in. Let er steeds op dat je de juiste oliefilter koopt. Deze verschilt per merk en model.
 7. Draai de vuldop van de motorolie eraf. Plaats in de vuldop vervolgens een trechter voor de motorolie te vullen
 8. Vul motor met de juiste hoeveelheid motorolie. Wanneer je dat gedaan hebt, draai je de dop er weer op. De juist hoeveelheid motorolie staat vermeld in het onderhoudsboekje van je auto.
 9. Laat de motor terug even warmlopen. De motor mag je kort laten warmlopen en hem vervolgens weer uitzetten
 10. Controleer het oliepeil met een peilstok. Indien het oliepeil niet goed is, dan kan je lichtjes olie bijvullen. De peilstok is vastgemaakt aan de dop. De olie moet mooi tussen het minimum en maximum zijn. Indien je boven het maximum zit, dien je wat olie te verwijderen zoals in stap 3.
 11. Oude olie verwijderen. Hou er zeker rekening mee dat je de oude olie niet gewoon in de vuilbak mag gooien of mag weg laten lopen in de afvoer. Net zoals bij bvb frietvet dien je dit af te geven aan bvb het containerpark waar ze dit op de correcte manier zullen verwerken.

Waarom de olie verversen van mijn auto?

De motorolie van je auto smeert de bewegende delen van de motor waardoor die delen elkaar niet raken en slijtage wordt beperkt. Daarnaast zorgt de motorolie ook voor de afdichting tussen de zuigers en cilinders in de motor. Tenslotte neemt motorolie de resten en slijtagedeeltjes op en voert deze vervolgens af.