Ben ik gedekt door mijn ongevallenverzekering op reis?

Met een reisverzekering ben je gedekt voor je medische kosten, maar wat als een ongeval zorgt dat je langdurig letsel oploopt? Daar kan een ongevallenverzekering bij helpen.

Bereken je ongevallenverzekering

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een ongevallenverzekering?

Je reisverzekering dekt je medische kosten op reis. Word je bijvoorbeeld ziek en moet je naar het ziekenhuis, dan betaalt je reisverzekeraar je kosten rond je ziekenhuisbezoek terug. Je reisverzekering dekt ook zaken zoals een langer verblijf door natuurrampen, repatriëring of opsporings- en reddingskosten.

Wat je reisverzekering echter niet dekt zijn blijvende kosten. Daar spring je persoonlijke ongevallenverzekering bij. Een persoonlijke ongevallenverzekering keert je, als je blijvend letsel overhoud aan een ongeval, een som uit voor een langere periode. Je krijgt bijvoorbeeld tot aan je pensioen elke maand een premie.

Met andere woorden zorgt je reisbijstand dus voor je op het moment zelf en in beperkte mate voor kosten (aan bvb medicijnen of bezoeken aan de kinesist) terug in België. Een ongevallenverzekering zorgt voor je na het ongeval, als je blijvend letsel opgelopen hebt.

Moet ik dan nog een ongevallenverzekering hebben op reis?

Als je goed beschermd wilt zijn, is een ongevallenverzekering een must. Op reis zijn we vaak net iets moediger en enthousiaster. Je bent relaxter en kijkt misschien minder goed uit. Dat is natuurlijk net het moment waarop een ongeval snel gebeurd is. Je wilt mooie herinnering aan je vakantie overhouden, geen letsel.

De meeste ongevallenverzekeringen voorzien ook een dekking in het buitenland. Bij sommige verzekeraars is dit standaard, bij andere is dat een aanvullende optie. Ga je dus vaak op reis en wil je zeker goed beschermd zijn, vergelijk dan goed je ongevallenverzekering. Hoe sterk je premie beïnvloedt wordt door deze dekking hangt ook van verzekeraar tot verzekeraar af.

Kan ik mijn ongevallenverzekering aanspreken bij een sportieve reis?

Sport is gezond, zeggen ze, maar het brengt ook zijn eigen risico’s voor ongevallen mee. Je kan daarom best je verzekeraar iets laten weten als je de volgende activiteiten gaat doen. Soms kun je jouw ongevallenverzekeringen uitbreiden om een bepaalde sport te dekken, maar soms is het beter een aparte verzekering af te sluiten.

  • Sneeuwsporten brengen hun eigen risico’s mee. Verzekeraars rekenen dat dus als een zaak apart.
  • Extreme sporten. Over het algemeen zijn zaken zoals speleologie, duiksport of krijgssporten uitgesloten.