Hoe ben je optimaal voorbereid voor je fietstocht?

Iedereen kan wel eens genieten van een gezellige fietstocht langs het water of in de natuur. Zowel voor getrainde als recreatieve fietsers is het dan ook handig om goed voorbereid aan je fietstocht te beginnen

Prijs fietsverzekering berekenen

Wat kan je voorbereiden voor je vertrekt?

Plan jouw route

Je kan jouw route op voorhand plannen. Zo kan je kiezen langs welke wegen je rijdt, wat je onderweg wilt bezoeken en hoeveel kilometer je wilt afleggen. Een van de populairste manieren om een route te bepalen is via een online fietsrouteplanner. Je kan zelf de knooppunten kiezen langs waar je de fietsroute wilt plannen. Een ander voordeel is dat je jouw route nog kan verkorten of verlengen naargelang de omstandigheden.

Controleer of je fiets in orde is

Je kan best voordat je aan jouw fietstocht begint, checken of jouw fiets nog helemaal in orde is. Kijk zeker na of jouw remmen nog goed functioneren zodat je steeds veilig kunt stoppen. Zie ook dat de banden voldoende opgepompt zijn wanneer je vertrekt. Tenslotte is het aangeraden om steeds reservemateriaal bij de hand hebt.

Check het weer

Het is ook belangrijk om een dag op voorhand te kijken naar het weerbericht. Het weer is immers bepalend voor de kleding die je aantrekt. Wanneer het bijvoorbeeld zou regenen dan kan je best een lange broek en regenjas aandoen. Vergeet zeker niet om steeds een helm op te zetten. Een valpartij is snel gebeurd.

Wat meenemen op jouw fietstocht?

Het is aangeraden om steeds jouw gsm, geld en identiteitskaart mee te nemen. Je weet maar nooit wat er onderweg kan gebeuren.

Tijdens je fietstocht verbruik je heel wat energie en vocht. Daarom is het een must een drinkbus gevuld met water of energiedrank mee te nemen. Een snack of een stuk fruit is ook geen overbodige luxe.

Zoals we eerder vermeldde is het handig om reservemateriaal voor je fiets bij de hand te hebben. Denk maar aan een plaksetje om jouw platte band te herstellenen en een handpomp op jouw leeggelopen band op te pompen.

Tenslotte kan je best ook een (extra) slot meenemen om je fiets vast te maken wanneer je iets gaat bezoeken of een korte pauze neemt.

Hoe bescherm je jouw fiets?

Je weet maar nooit dat je fiets gestolen wordt of beschadigd geraakt door een ongeval. Wat kan je dan doen om je niet blauw te betalen aan een nieuwe fiets of aan tal van herstellingen?

Voor jouw fiets kan je eenvoudig een fietsverzekering afsluiten. Je kan kiezen voor de gewone fietsverzekering die enkel dekt bij (poging tot) diefstal of de omnium fietsverzekering die zowel bij diefstal als bij schade dekt. Informeer zeker bij jouw fietsverzekeraar naar alle dekkingen in jouw fietsverzekering.

Prijs fietsverzekering berekenen