Hoe wordt de prijs van je hospitalisatieverzekering berekend?

Sta je op het punt om een hospitalisatieverzekering af te sluiten? Dan is het handig om te weten welke variabelen invloed hebben op de premie van jouw verzekering.

Bereken je hospitalisatieverzekering

Hoe wordt de premie van je hospitalisatie berekend?

Instapleeftijd

De instapleeftijd is de leeftijd waarop je jouw verzekeringscontract afsluit. Het algemeen principe geldt dat hoe jonger je bent wanneer je jouw verzekering afsluit, hoe voordeliger de premie. Hoe ouder je dus bent bij het afsluiten van jouw verzekering, hoe hoger de premie.

Optionele dekkingen

Je kan kiezen om optionele dekkingen aan jouw verzekering toe te voegen (tandzorg, brillen, zware ziekten etc.). Hoe uitgebreider jouw dekkingen, hoe hoger je premie.

Kamerkeuze

Indien je steeds in een éénpersoonskamer wil liggen, zal je meer moeten betalen voor je verzekering. Het ziekenhuis mag namelijk ereloon- en kamersupplementen vragen wanneer een patiënt zelf voor een éénpersoonskamer kiest. Bij een twee- of meerpersoonskamer mag het ziekenhuis dit niet.

Gezondheidstoestand

Wanneer je een hospitalisatieverzekering wilt afsluiten, zal je in de meeste gevallen gevraagd worden om een medische vragenlijst in te vullen. Op basis van hetgeen je aangeeft op deze vragenlijst, kan de verzekeraar of het ziekenfonds bepaalde aandoeningen uitsluiten van de dekking en/of een bijkomende premie vragen.

Jaarlijkse vrijstelling

De jaarlijkse vrijstelling is het bedrag dat je zelf ten zal betalen bij een ziekenhuisopname en dus niet door de verzekeraar betaald wordt. Hoe hoger de vrijstelling, hoe lager de prijs van je hospitalisatieverzekering.

Tip: kijk bij het afsluiten van jouw hospitalisatieverzekering niet enkel naar de prijs. Vergelijk ook de waarborgen van je verzekering die het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluiten