Smartengeld bij letselschade: wat is het en hoe claim je het?

Smartengeld kennen de meeste vooral als een Amerikaanse concept. Ook in Nederland is het populairder aan het worden en begint het stilaan naar België over te waaien. Maar wat is het juist en heb jij er recht op?

Wat is letselschade?

Letselschade is alle lichamelijke schade die je oploopt door een ongeval. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash tijdens een auto-ongeluk, of een gebroken arm nadat je van de fiets valt na een aanrijding.

Letselschade kan je vrij makkelijk bewijzen door bijvoorbeeld doktersafschriften, kosten van medicijnen, een bewijs van je ziekenhuisopname, etc…

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een soort schadevergoeding voor immateriële schade, voor “morele schade”. Stel, je wordt aangereden door een auto. Je wordt naar het ziekenhuis gebracht en hebt verwondingen aan je rug. Door je rugklachten, veroorzaakt door het ongeval, kan je nu je favoriete hobby niet meer uitvoeren, of moet je van job veranderen, of wordt je dagelijkse leven heel wat minder aangenaam. Een aanrijding of ander ongeval kan ook heel traumatisch zijn.

Die morele of psychische schade werd vaak genegeerd. Smartengeld is een soort schadevergoeding om dit soort schade te erkennen en te compenseren.

Hoeveel smartengeld kan ik eisen als schadevergoeding bij letselschade?

Een hobby moeten opgeven of trauma verwerken door een ongeval is emotioneel erg zwaar. Emotionele schade is van nature ook erg subjectief en minder makkelijk te bewijzen dan fysieke schade. Toch kunnen we zien dat ook het Belgische recht vaker uitspraken doet over smartengeld.

Omdat smartengeld altijd een deel een symbolische geste blijft en de materie erg subjectief is, worden er in de praktijk erg uiteenlopende uitspraken gedaan. Rechtbanken kunnen op verschillende manieren kiezen hoe ze het smartengeld of de morele schade willen compenseren en niet iedereen gebruikt dezelfde methode.

Medisch bewijs, zoals bijvoorbeeld je betalingsbewijs van therapiesessies kunnen zeker helpen. Ook is het belangrijk om de juiste juridische steun te krijgen. Door een rechtsbijstandsverzekering kan je advocatenkosten laag houden, of informeren of jij recht hebt op smartengeld.