Kun je jouw reis kosteloos annuleren bij herexamens?

Je boekt een reis om in de zomervakantie even uit te rusten na een lang en vermoeiend schooljaar. Maar het lot beslist er anders over, je slaagt niet voor een vak in eerste zit en je hebt herexamens. De herexamens vallen helaas samen met jouw geboekte vakantie, is het dan mogelijk om de reis kosteloos te annuleren?

Bereken meteen je annulatieverzekering

Wat staat er in het reiscontract?

Een reis wordt meestal geboekt bij een reisorganisator, je sluit m.a.w. een reisovereenkomst af met de reisorganisator. Het contract dat je met de reisorganisator afsloot bevat vermeldingen waaronder wanneer je de reis kan annuleren. De kans dat je het contract kan beëindigen zonder kosten is wellicht bijzonder klein. Als je de reis annuleert zal je allicht een vergoeding moeten betalen. Hoe dichter je bij de vertrekdatum bent, hoe hoger de vergoeding in principe zal zijn.

Heb je een annulatieverzekering?

Als je een annulatieverzekering afsloot voor de reis bij een reisorganisator of een derde partij, betaalt je verzekeraar de aangerekende annulatiekosten aan je terug (eventueel mits aftrek van franchise/vrijstelling).

Bv. Het is perfect mogelijk dat de reisorganisator een vergoeding van 25% aanrekent bij annulatie. De annulatieverzekering zal in dergelijk geval de 25% die aangerekend is vergoeden.

Hou er rekening mee dat niet alle annulatieverzekeringen standaard ‘herexamens’ opnemen als voorwaarde voor annulatie. Herexamens moeten dus gedekt zijn als reden van annulatie, dit kan je nalezen in de polisvoorwaarden. Vergelijk dus de nodige annulatieverzekeringen en hun voorwaarden om na te gaan of jouw annulatieverzekering dergelijke gevallen dekt.

Bijkomende voorwaarden bij herexamens?

De meeste verzekeraars stellen een aantal bijkomende voorwaarden bij annulatie door herexamens. Zo vereisen bepaalde verzekeraars dat er nog geen herexamens gekend waren op het moment dat je de vakantie boekt. Anderzijds kan als voorwaarde ook worden gesteld dat de herexamens plaatsvinden in een bepaalde periode rond de vakantie. Een andere voorwaarde die kan gesteld worden is dat het uitstellen van het herexamen onmogelijk is.

Bereken meteen je annulatieverzekering