Wanneer je remblokken vervangen?

Remblokken zijn één van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen van een auto. Het is dus belangrijk dat je op regelmatige basis de staat van jouw remblokken laat controleren bij een garage. In zo’n geval is het beter voorkomen dan genezen.

Autoverzekering berekenen

Hoe werken remblokken?

Remblokken werken samen met de remschijven om de auto af te remmen. Ze zijn dus onderdeel van het remsysteem. Wanneer je het rempedaal intrapt worden de remblokken op de remschijf geknepen waar de auto dus afremt.

Wanneer moet ik mijn remblokken vervangen?

De remblokken zijn het deel van jouw auto dat meestal het snelst verslijt. Daarom is het essentieel dat je jouw remblokken regelmatig laat controleren. Je kan de remblokken door een garage laten checken, maar je kan dat evengoed zelf. De meeste nieuwe wagens hebben elektronische slijtage-indicator die je waarschuwt wanneer je de remblokken moet vervangen.

Je vervangt de remblokken idealiter wanneer ze minder dan drie millimeter dik zijn. Hoor je een slijpend of schrapend geluid? Dan zijn jouw remblokken volledig versleten en moeten ze meteen vervangen worden.

Hoe kan ik mijn remblokken vervangen?

Je kan jouw remblokken bij de garage laten vervangen, maar je kan ook gerust zelf de remblokken vervangen. Om zelf de remblokken te vervangen, heb je een autokrik, wielmoersleutel en de juiste remblokken nodig.

Vooraleer je de remblokken vervangt, dient de auto afgekoeld te zijn. Vervolgens volg je de volgende stappen om de remblokken te vervangen:

  1. Draai de wielbouten een kwart slag los. Je auto dient daarvoor nog op de grond te staan want anders draaien de wielen rond. Wanneer de wielen stilstaan, kan je beter kracht zetten om de wielbouten los te draaien
  2. Krik de auto omhoog. Zorg ervoor dat de auto stevig staat zodat die niet van de krik valt. Daarvoor kan je het best een assteun gebruiken
  3. Draai de wielbouten volledig los. De wielbouten kan je nu uit het wiel halen zodat je het wiel van de auto kunt wegnemen. Aangeraden is om de blokken per wiel te vervangen zodat je niet ineens alle wielen eraf moet halen
  4. Demonteer de remklauw. De remklauw zit om de remschijf heen en kan volledig of gedeeltelijk verwijderd worden. Dat kan eenvoudig door de bouten van de remklauw los te maken
  5. Verwijder de remblokken. Je kan de remblokken simpelweg uit de houder schuiven. Let erop dat je de nieuwe remblokken ook op dezelfde manier er terug inschuift

Waarom is remblokken vervangen belangrijk?

Remblokken zijn een essentieel onderdeel van de auto om veilig te kunnen rijden en ongelukken te voorkomen. Als je rijdt totdat je remblokken volledig versleten zijn, beschadig je niet enkel de remschijven maar zal remmen ook onmogelijk worden.

Wat kost het vervangen van remblokken?

De kosten van het vervangen van remblokken verschilt per auto. De kosten voor een setje remblokken liggen vaak tussen de 20 en 170 euro. De exacte prijs hangt af van jouw type wagen en het merk remblokken.

Vervangt een garage jouw remblokken? Dan heb je niet enkel de kosten van de remblokken, maar moet je ook rekening houden met het uurtarief van de garage. Zo’n uurtarief ligt op ongeveer 30 à 40 euro per uur. De kosten van het vervangen van de remblokken ligt dan weer rond de 150 euro per as.