Hoeveel kost een rijbewijs B nu echt?

Je rijbewijs halen is voor velen iets om naar uit te kijken. Eindelijk verlost van wachten op de bus of door de regen met de fiets. Maar de weg naar die auto is soms lang en vaak ook duur. Hoeveel kost dat nu echt, een rijbewijs? Bekijk het hier.

Hoeveel kost een rijbewijs?

Een rijbewijs zelf kost op zich niet zoveel.

Het theorie-examen kost je 15 euro per poging. Als je bijstand nodig hebt van een tolk, dan kost je dat € 52.

Sla je voor je examen, dan kost je “echt” rijbewijs je € 25. Alle prijzen verschillen van gemeente tot gemeente, deze prijzen zijn dus een indicatie van wat je kan verwachten.

Wat is de gemiddelde prijs voor rijlessen?

Door het slim te spelen, heb je zelf een invloed op je rijlessen en hun prijs. Je kan kiezen uit twee opties, rijlessen via een rijschool of rijlessen door familie of vrienden.

Rijlessen via de rijschool

Rijlessen kunnen verschillen van prijs naargelang de rijschool. Die mogen namelijk zelf beslissen hoeveel ze aanrekenen. Als je dus op zoekt bent naar een rijschool, kijk dan zeker eens de prijs van hun rijlessen na en kies niet zomaar voor de eerste de beste.

Je moet minstens 20 uur rijlessen volgen na je theorie-examen voor je mag proberen voor je rijbewijs. Als je twee keer niet slaagt voor het examen voor je rijbewijs, moet je weer 6 uur rijlessen bijnemen.

Rijlessen door familie of vrienden

Als je de rijlessen wat heftig vindt van prijs en behulpzame familie of vrienden hebt, kan je ook kiezen om op deze manier te leren autorijden. Je begeleider kan zelf eerst een examen afleggen om alle verkeersregels nog eens te verfrissen. Zo’n vormingssessie duurt 3 uur en kost 20 euro. Dit is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

Je moet minstens 3 maanden oefenen voor je jouw praktijkexamen mag afleggen.

6 tot 9 maanden na je praktijkexamen moet je nog eens terug voor een bijkomend opleidingsmoment. Je moet geen extra examen afleggen. Zo’n terugkommoment kost je nog eens 102 euro.

Hoeveel kost een autoverzekering?

Vergeet niet dat voor je de baan op mag met je splinternieuw rijbewijs, je eerst een autoverzekering moet afsluiten voor je auto. Als jonge, nieuwe bestuurder is je autoverzekering meestal wel wat duurder, omdat statistisch gezien jonge bestuurders meer fouten maken. Extra goed je autoverzekering vergelijken is dus key om het beste aanbod te vinden.