Welke verzekeringen dekken BBQ schade?

In de zomermaanden is het vaak lekker warm. De ideale periode dus om de BBQ boven te halen. Erg leuk uiteraard zolang het allemaal veilig verloopt.

Hoe geniet je veilig van jouw BBQ?

Een BBQ-feestje betekent aangenaam gezelschap, lekker eten en frisse alcoholische versnaperingen. In zo’n omstandigheden durven we wel eens de veiligheid te vergeten.

De onderstaande voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat je op een veilige manier kan genieten van je BBQ-feestje:

Stel een BBQ BOB aan

Een BBQ gaat vaak gepaard met een glaasje wijn, cocktail of biertje. Drink echter met mate of stel een BBQ BOB aan. Net zoals bij het rijden, is het enorm gevaarlijk om dronken achter een barbecue staan.

Voorzie een gepast blusapparaat, branddeken of emmer water

Smeulende kolen of een plotse steekvlam kunnen een brand veroorzaken. Zie dus dat je steeds de nodige apparatuur en materialen in de buurt hebt staan om een plotse brand veilig te kunnen doven.

Gebruik een goed onderhouden BBQ

Reinig jouw BBQ zeker voor en na elk gebruik. Net zoals auto of fiets zorgt een kleine poetsbeurt ervoor dat jouw BBQ langer meegaat. Daarnaast moet je niet vergeten dat je met jouw BBQ eten maakt voor anderen. Een vuile BBQ een broeihaard is voor bacteriën en roest. Houd alles waarmee je kookt dus proper.

Plaats je BBQ op een vlakke ondergrond

Belangrijk is om jouw barbecue steeds op een vlakke én stevige ondergrond te plaatsen. Op die manier blijft de bakplaat stabiel zodat er geen risico kan ontstaan dat de barbecue omvalt en schade aanricht.

Plaats je BBQ uit de wind

Vermijd dat jouw barbecue in de volle wind staat. Je bent immers met vuur bezig. Een onverwachtse windvlaag kan zorgen voor hoge vlammen of hevige rookontwikkeling met mogelijks zware schade als gevolg.

Plaats de BBQ niet onder een boom of in de buurt van brandbare materialen

Zet jouw BBQ nooit onder een boom of in de buurt van brandbare materialen zoals een rieten dak. De minste vonk of vlam kan bij zo’n materialen een brand veroorzaken.

Draag de juiste kledij

Ga nooit met te weinig kleren aan de barbecue staan. Draag steeds een schort of iets dergelijks om jouw lichaam voldoende te beschermen. Hoge vlammen of opspattend braadvocht kunnen lelijke brandwonden veroorzaken.

Gebruik steeds aanmaakblokjes

Gebruik voor het aansteken van de barbecue steeds aanmaakblokjes. Gebruik nooit methanol, benzine, brandgel of petroleum. Dat zijn aanmaakmiddelen die grote steekvlammen veroorzaken.

Laat de BBQ voldoende afkoelen

De kolen van jouw barbecue smeulen na en kunnen dus nog warm zijn. Ruim de barbecue dus pas op wanneer die volledig is afgekoeld om ernstige brandwonden te voorkomen.

Houd kinderen op veilig afstand van de BBQ

Zorg ervoor dat kinderen op een veilige afstand van de BBQ blijven. Teken bijvoorbeeld met een krijt een lijn tot waar ze komen of maak gebruik van andere voorwerpen om de veilige afstand aan te duiden. Zie voor de zekerheid dat er steeds een volwassen persoon de kinderen in het oog houdt.

Welke verzekering dekt de lichamelijke schade?

Er kunnen zich altijd situaties voordoen waarin er letselschade ontstaat. Iemand stoot bijvoorbeeld per ongeluk de barbecue omver en verbrandt zich. In dat geval kan je beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering of kortweg de BA Familiale. Wel op voorwaarde dat er een aansprakelijke tegenpartij (derden) is die de schade heeft veroorzaakt. De verplichte ziekteverzekering, ongevallenverzekering en hospitalisatieverzekering spelen in die zin nog een rol dat er medische zorg wordt vergoed.

Welke verzekering dekt de materiële schade?

In de meeste gevallen kan je beroep doen op jouw brandverzekering om de materiële schade te laten vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan een steekvlam die een groot deel van jouw woning heeft beschadigd of jouw BBQ valt omver en jouw terras vliegt in brand. In die gevallen ben je gedekt door jouw brandverzekering.

Heb je echter met jouw omgevallen BBQ schade veroorzaakt aan het terras van jouw buren? Dan dien je beroep te doen op de familiale verzekering. Indien je die verzekering niet hebt, zal je alles zelf moeten betalen.

Schade melden