Schade door je hond: verzekerd of niet?

Wie is er nu geen fan van een schattig hondje? Je liever viervoeter is schattig en soms wat onstuimig. Wat is er verzekerd rond je hond en wat niet?

Mijn hond breekt thuis iets. Is dat verzekerd?

Je komt thuis en ziet plots dat je hond je hele salon heeft gebruikt als speeltuin. Je zetels en de stoelen zijn beschadigd, de tv is door de hond op de grond gevallen. Grappig als online filmpje, iets minder leuk als het echt gebeurt.

Schade die door je hond is aangericht bij je thuis is helaas niet gedekt door de inboedelverzekering. Kosten om je meubels te vervangen, zijn voor jezelf. Een verzekeraar gaat er vanuit dat dit kan gebeuren als je een hond hebt en dat jij op de hoogte was van het risico. Geen vergoeding dus.

In de meeste gevallen zal je hond pas schade aanrichten als jij er niet bent. Als je het huis verlaat, berg dan je waardevolle spullen op. Je kan een hek plaatsen in de ruimtes waar dure spullen liggen of waar meubels zijn die je echt niet beschadigd wilt zien.

Dat geldt ook voor andere huisdieren, natuurlijk. Heb je een prachtig en duur schilderij, zorg je er best voor dat je kat niet in de buurt komt, of al zeker niet de klauwen erin kan zetten.

Ook voor de veiligheid van je dier is het belangrijk om goede maatregelen te nemen.

Mijn hond heeft iemand anders gebeten. Is dat verzekerd?

Er kan al eens iets mislopen tijdens een wandeling met de hond. Tijdens een wandeling passeer je met je hond een andere. Een blafpartij loopt uit de hand en je hond bijt de andere hond. Het baasje neemt zijn hond naar de dierenarts, maar omdat jouw hond heeft gebeten, moet jij de kosten betalen.

Tijdens het wandelen kom je in de meeste gevallen ook andere honden tegen. Soms kan een speelpartij wat uit de hand lopen en bijt je hond een anderen hond, of zelfs een persoon. De medische kosten die dat met zijn meebrengt, kunnen dan gedekt worden door je familiale verzekering.

Je familie is dol op je hond en de hond ook dol op je familie. Bij het weerzien loopt je hond enthousiast naar je opa met als gevolg dat zijn dure bril op de grond valt en breekt.  Voor al deze kosten ben je gelukkig verzekerd dankzij de familiale verzekering.

Als je hond aan een andere persoon of ander huisdier schade aanbrengt, ben je verzekerd via je familiale verzekering. Je ba familiale dekt schade die jij of je gezinsleden aan anderen brengen. Daar hoort ook je huisdier of hond bij.

Wat dekt mijn familiale verzekering rond mijn hond?

De familiale verzekering dekt de schade die je hond aanricht aan anderen. Zowel medische kosten als materiële kosten. Als je hond iemand zou bijten zijn deze medische kosten dus ook gedekt door deze  verzekering.

Wat als je hond iemand van je eigen gezin bijt of zelf gewond is in een ongeval?

De familiale verzekering zal schade verzekeren die derden hebben geleden en waarvoor jij aansprakelijk bent. Wanneer je hond echt tijdens het spelen één van je gezinsleden zou bijten, is dit niet verzekerd.

Je kan bij je verzekeraar dan meestal een bijkomend optie gaan verzekeren voor je huisdier zodat ook de schade aan je gezinsleden verzekerd is. Medische kosten voor je hond zelf, kun je verzekeren via een hondenverzekering.