Wat is de medische vragenlijst voor de schuldsaldoverzekering?

Wanneer je een lening aangaat, sluit je daar vaak een schuldsaldoverzekering voor af. Die verzekering zorgt ervoor dat jouw nabestaanden de lening niet verder moeten aflossen als je plots komt te overlijden. Om zo’n verzekering te kunnen afsluiten, dien je steeds een medische vragenlijst in te vullen.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering

Waarom moet ik een medische vragenlijst invullen?

De verzekeraars willen graag weten hoe groot de kans is dat je overlijdt tijdens de looptijd van jouw lening. Daarom leggen ze je een vragenlijst voor om een beeld van jouw gezondheidstoestand te kunnen vormen.

In bepaalde gevallen kan de verzekeraar nog bijkomende informatie opvragen. Dat kan via specifieke medische vragen en/of de vraag om bij een dokter langs te gaan voor een medisch onderzoek.

Hoe ziet zo’n vragenlijst eruit?

In de vragenlijst geef je de volgende gegevens aan jouw verzekeraar door:

  • Persoonsgegevens (naam, geboortedatum en beroep)
  • Lengte en gewicht (risico diabetes, overgewicht, ondergewicht etc.)
  • Gebruik drugs en/of alcohol
  • Roker of niet-roker
  • Gegevens huisarts
  • Gezondheidstoestand

Let op: de verzekeraar mag enkel vragen stellen over je huidige gezondheidstoestand. Vragen over genetische gegevens zijn verboden. Dat wil zeggen dat de verzekeraar niet mag vragen naar ziektes die zich voordoen in jouw familie of mag informeren over hun gezondheidstoestand.

Moet ik een schuldsaldoverzekering afsluiten?

Een schuldsaldoverzekering is geen wettelijke verplichte verzekering, maar kredietverstrekkers mogen van jou wel eisen dat je een schuldsaldoverzekering afsluit om een lening te kunnen aangaan. Een schuldsaldoverzekering is immers een financiële zekerheid voor de verzekeraar indien jij of jouw partner plots zou overlijden tijdens de looptijd van de lening.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering