Welke verzekeringen heb je nodig als je gaat samenwonen?

Sta je op het punt om samen te gaan wonen met jouw vriend of vriendin? Dan is het een goed moment om je verzekeringen te bekijken. Of je nu samen gaat huren of kopen, een aantal verzekeringen heb je altijd nodig. Andere zijn dan weer alleen van toepassing in één van beide keuzes.

Welke verzekeringen heb je zowel als huurder als koper nodig?

Familiale verzekering

Eén familiale verzekering per gezin volstaat. De familiale verzekering of BA Privéleven beschermt jou en jouw gezin tegen de belangrijkste vormen van materiële en/of lichamelijke schade veroorzaakt door iemand van je gezin aan derden. Let er wel op dat je familiale verzekering het hele gezin verzekerd en niet enkel de verzekeringsnemer als alleenstaande.

Autoverzekering

Indien je een eigen auto hebt, blijft die gewoon op jouw naam staan. Indien jouw partner regelmatig met jouw auto rijdt, kan die best mee in de autopolis worden opgenomen als bestuurder.

Opgelet: als je met jouw partner in een andere streek gaat wonen dan ervoor, dan heeft dat mogelijk een impact op de premie van je autoverzekering. Bepaalde regio’s zijn immers duurder dan andere.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan je per gezin afsluiten. Wanneer een juridisch conflict zich voordoet, bijvoorbeeld over een onterecht ontslag of over een aankoop, dan kan je beroep doen op deze verzekering.

Hospitalisatieverzekering

Wanneer je gaat samenwonen kan het zijn dat één van beide partners een hospitalisatieverzekering via de werkgever heeft. Je kan dan meestal de andere partner aan een voordelige prijs mee laten verzekeren in dit contract.

Welke verzekeringen heb je als huurder nodig?

Brandverzekering

Je wilt uiteraard dat jullie meubels, kleren, juwelen en dergelijk goed beschermd zijn. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat ook je aansprakelijkheid als huurder goed verzekerd is. Daarom is het aangeraden om een brandverzekering te nemen. De brandverzekering biedt je namelijk bescherming tegen schade aan de woning en inboedel zoals brand, diefstal, inbraak en wateroverlast. Indien je beide reeds zo’n verzekering hebt, kan je best je brandverzekering opzeggen of aanpassen. Jullie inboedels worden immers samengevoegd.

Welke verzekeringen heb je als koper nodig?

Brandverzekering

Je wilt uiteraard dat jullie woning goed beschermd is. Daarom is het aangeraden om een brandverzekering te nemen. De brandverzekering biedt je namelijk bescherming tegen schade aan je woning en inboedel zoals brand, diefstal, inbraak en wateroverlast. Indien je al zo’n verzekering hebt, kan je die best aanpassen of opzeggen. Jullie inboedels worden immers samengevoegd.

Schuldsaldoverzekering

De bank zal je meestal een korting geven op de rente van je hypothecair krediet wanneer je een schuldsaldoverzekering bij hen afsluit. Soms kan het zelf zijn dat de bank het krediet enkel wil toestaan als er een schuldsaldo of overlijdensdekking is. De schuldsaldoverzekering zorgt voor een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van je krediet.