Zwitserland en het vignet: dit moet je weten

Zwitserland blijft een populaire vakantiebestemming, zeker om met de auto heen te gaan. Op vakantie met de auto geeft je heel wat extra vrijheid.

Op welke wegen moet ik een vignet hebben in Zwitserland?

Je hebt een vignet nodig op de autosnelwegen, de Grote-Sint-Bernardstunnel of de Munt-La-Scheratunnel.

Je vignet is 1 jaar geldig, plus de december van het vorige jaar en de januari van het volgende. Koop je een vignet voor 2021, is dat dus geldig van 1 december 2020 t/m 31 januari 2022.

Wie moet een vignet kopen in Zwitserland?

  • Auto’s en motoren met een T.M tot en met 3500 kg. Op je kentekenbewijs vind je terug wat de M.T.M van jouw wagen is. Zwaardere wagens en campers moeten een speciaal vignet kopen.
  • Aanhangwagens moeten een apart vignet kopen. Als je dus met een wagen en aanhangwagen rijdt, heb je twee vignetten nodig.

Hoe kan ik een vignet kopen voor Zwitserland?

  • Je kan je vignet voor in Zwitserland op reis te gaan online kopen. Zo vermijd je files of wisselgeld in francs. Aan de grens krijg je namelijk alleen in Zwitserse franc wisselgeld, meestal aan een onvoordelige koers.
  • Aan de grens. De meeste mensen kopen hun vignet aan de grens met Zwitserland, of in de postkantoren. Dat zorgt nog al eens voor files. Je kan het cash betalen in euro, maar dat kan enkel in biljetten. Slimmer is dus om met je bankkaart of kredietkaart te betalen.

Waar moet ik het vignet bevestigen?

  • Binnenzijde van je voorruit linksonder of linksboven. Boven in het midden van de binnenzijde van de voorruit mag ook. Zorg ervoor dat je het vignet volgens de regels bevestigd. Anders is het ongeldig.
  • Waar het goed zichtbaar is op de moto. Bevestig het bijvoorbeeld op de tank of je windscherm.
  • Beschadig je vignet niet, dan is het ongeldig.
  • Gemakkelijke, toegankelijke plaats. Als je aanhanger geen ruiten heeft, bevestig het vignet dan op een gemakkelijk toegankelijke plaats. Om diefstal te vermijden, kan je het best bevestigen waar je het niet kan zien op het eerste zicht, maar wel kan tonen bij controle.
  • Ruit linkerkant aan aanhangwagen. Als je aanhanger wel zijruiten heeft, dan moet je het vignet aan de ruit aan de linkerkant plakken.
  • Verwijderd altijd oude vignetten.

Wat zijn de prijzen?

Hou er rekening mee dat prijzen lichtjes kunnen verschillen door de beurskoers. Deze prijzen zijn daarom ongeveer wat je kan verwachten.

Grote-Sint-Bernardstunnel

Type wagen Enkel (bedrag in € / bedrag in CHF) Maandretour
Motoren 16,50 / 17,50 22,10 / 23,50
Personenauto’s met of zonder aanhangwagen 27,80 / 29,50 44,60 / 47,30
Campers/minibusjes en personenauto’s met caravan/vouwwagen 43,40 / 46,00 69,30 / 73,50

La Drossa of de Munt-La-Scheratunnel

De tunnel wisselt af van rijrichting die open is. Er is telkens maar één rijrichting beschikbaar. In de winter is de tunnel op zaterdag van 6 tot 9 alleen open richting Zwitersland. Van 10 tot 18 is de tunnel geopend in de richting van Italië.

Type wagen 1 mei – 30 november 2021 1 december 2021 – 30 april 2022
Type wagen Enkel Retour Enkel Retour
Bestel- en personenauto’s met of zonder aanhangwagen 35 50 17 28
1 januari – 31 december 2021
Enkel Retour
Motors 13 20
Campers 25 44