Vochtproblemen

Vochtproblemen. Ze kunnen veel schade veroorzaken en slecht zijn voor de gezondheid. Maar hoe kan je die vochtproblemen best oplossen? We bekijken hier alles wat je kunt doen om de vochtproblemen in huis te voorkomen en op te lossen.

Bereken je brandverzekering

Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen?

Vochtproblemen op tijd aanpakken is erg belangrijk. Vochtproblemen gaan meestal niet uit zichzelf weg en worden steeds erger. Vochtplekken is een ideale broedgrond voor schimmels die erg schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, vooral je longen.

Welke soorten vochtproblemen zijn er?

Om te weten hoe je de vochtproblemen in huis best aanpakt, moet je weten waar het vocht vandaan komt. We gaan de belangrijkste oorzaken even na.

Opstijgend vocht

Vooral oudere woningen hebben vaak last van opstijgend vocht. Je kan opstijgend vocht herkennen als je vooral aan de onderkant van je muren veel vochtproblemen of vochtplekken voorkomen. Nieuwe woningen worden voorzien van vochtwering, waardoor het probleem minder voorkomt.

Als je last hebt van opstijgend vocht, zijn het vooral de kelder en kruipruimte waar je de vochtproblemen moet oplossen.

Doorslaand water

Doorslaand water betekent dat het water van regen, sneeuw of ander vocht doortrekt via de muren naar binnen. Daardoor verschijnen dan plekken van vocht op de muren, die alg- of schimmelvorming kunnen veroorzaken. Dit is vocht dat van buiten naar binnen sluipt.

Condensatievocht

Condensatievocht komt vaak voor slecht geventileerde badkamers. Dat komt omdat de waterdamp niet goed afgevoerd wordt.

Elke plaats met slechte ventilatie kan vochtproblemen door condensatievocht krijgen. Het belangrijkste is dan om de plaats beter te ventileren.

Hoe kan vochtproblemen oplossen?

Als je het vochtprobleem juist hebt ge√Įdentificeerd, kan je naar de oplossing zoeken.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht en opstijgend water kan je behandelen door de muren (te laten) injecteren. Muren injecteren gebeurd door de boven de vloerpas gaten te boren en vloeistof of gel in te spuiten. Deze gel zet zich uit en houdt het opstijgend vocht tegen. Een makkelijke manier om je vochtprobleem op te lossen, maar niet altijd een blijvende oplossing. Na verloop van tijd kan het dat je de muren opnieuw moet laten injecteren tegen het opstijgend vocht.

Een andere oplossing is het onderkappen van de muren. Dat vergt een grotere renovatie, maar garandeert dat je woning vochtvrij blijft. De onderste rij bakstenen wordt dan weggehaald en er wordt een vochtkering aangebracht van bvb folie, roofing of kunststof. De prijzen zijn maar een beetje duurder dan die van het injecteren voor de muren.

Doorslaand water

Om het vochtprobleem van doorslaand water te op te lossen kan je de muren en gevels van je woning impregneren met een speciale coating. Deze coating houdt vocht en doorslaand water tegen.

Eerst reinigt men de muren grondig, daarna kan je de muren impregneren met coating. Je muren impregneren houdt ook je muren veel langer proper houdt.

Als het vocht al te diep in de gevel is ingetrokken, is het tijd voor een nieuwe gevelbekleding. Je kan dan ook je gevel beter isoleren en het vochtprobleem oplossen.

Condensatievocht

Om condensatievocht op te lossen, moet je de kamer beter isoleren. Dat kan op een natuurlijke manier, of door een mechanisch ventilatiesysteem aan te leggen. Die zorgt ervoor dat vuile, vochtige lucht afvoert en propere lucht binnen te brengen.

Helpt mijn brandverzekering bij vochtproblemen?

Vochtproblemen komen op vele verschillende manieren voor. Soms helpt je verzekering wel, soms niet.

Waterschade door anderen

Deel je een muur met een buur? Dan kan het zijn dat het vochtprobleem niet bij jou ligt, maar bij de buren. Als de buren verantwoordelijk zijn, moet zij hun brandverzekering contacteren.

Vocht door ramen

Het kan zijn dat je verzekeraar je ramen vervangt door of na schade, maar dat hangt sterk af van de omstandigheden. Je brandverzekering vergelijken is dus echt een must. Bekijk goed de voorwaarden.

Vochtproblemen in de kelder

Als een lek voor de problemen zorgt, krijg je bij de meeste verzekeraars een schadevergoeding. Als de vochtproblemen een gevolg zijn van slechte ventilatie of nalatigheid, dan krijg je geen vergoeding.

Je kan een onafhankelijke expert vragen om de oorzaak te komen opsporen.

Vochtproblemen door een lek

Als bijvoorbeeld je wasmachine kapot gaat of je met een lek te maken heeft, dan kan je ook een schadevergoeding vragen. Dat kan alleen als de lek geen gevolg van nalatigheid is.