Hoeveel is mijn huis waard?

Wil je jouw huis verkopen of wil je juist een nieuw huis kopen? Hoe dan ook is het nuttig om te weten wat de waarde van het huis is.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering

Hoe kan ik de waarde van mijn huis berekenen?

Vergelijk soortgelijke woningen

Je kan eenvoudig zelf een inschatting maken van de waarde van jouw huis. Vergelijk gelijkaardige woningen in jouw regio. Houd daarbij rekening met de volgende zaken:

  • Soort woning (rijwoning, appartement, open bebouwing etc.)
  • Ligging (stad of platteland)
  • Totale oppervlakte
  • Aantal kamers
  • Ouderdom en staat van het huis
  • Afwerking van het huis (gebruik van materialen)
  • Oriëntatie woning tegenover de zon

Bereken op basis van het kadastraal inkomen (KI)

Je kan ook een inschatting maken van de waarde aan de hand van het kadastraal inkomen. Het kadastraal inkomen komt overeen met het bedrag dat je netto zou krijgen als je jouw woning gedurende een jaar zou verhuren. Daarbij wordt de vergelijking gemaakt met gelijkaardige woningen in de buurt. Je kan dus stellen dat de woningen die te koop staan in jouw buurt met ongeveerde hetzelfde KI, ook in dezelfde prijsklasse zitten.

Kan ik een professionele waardebepaling laten uitvoeren?

Indien je een correcte en betrouwbare inschatting wilt, kan je beroep doen op een expert zoals een architect, makelaar of landmeter. Die maakt een rapport op waarin hij rekening houdt met zaken zoals bouwjaar, locatie, oppervlakte en dergelijke.

Een professionele waardebepaling is uiteraard niet gratis. Vraag daarom altijd eerst naar een offerte. De kosten voor een waardebepaling liggen tussen 250 tot 500 euro afhankelijk van de expert.

Wat is een realistische schatting?

Het is niet eenvoudig om de exacte waarde van een woning te bepalen. Daarom is het dus aangeraden om woningen te vergelijken en informatie te vragen. Zo kan je binnenstappen bij een immobiliënkantoor voor meer informatie of online jouw waarde laten berekenen op sites zoals Realo.

De schatting van de waarde van jouw woning is hoe dan ook een belangrijk element. Zo is de waarde belangrijk voor jouw woonkrediet, notaris, brandverzekering en schuldsaldoverzekering.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering