Wat is een kunstverzekering?

Wat is een kunstverzekering?

Verzekeraars staan bekend om hun jargon, maar soms houden ze het graag simpel. Een kunstverzekering verzekert namelijk gewoon je kunstwerken.

Voor wie is een kunstverzekering?

Als kunstverzamelaar, wil je de beste bescherming voor je passie. Verzamelobjecten, kunstwerken en -voorwerpen, kun je best via een aparte verzekering dekken?

  • Particuliere collectie.
  • Handel

Wat dekt een kunstverzekering?

Een kunstverzekering dekt de volgende zaken:

  • Schade aan je kunstwerk. Denk bijvoorbeeld aan een brand of waterschade. Je kan dan aan je verzekeraar vragen om tussen te komen in de restauratiekosten.
  • Diefstal van je kunstwerk. Wordt je kunstwerk gestolen, dan kun je beroep doen op je verzekeraar om het verloren kunstwerk te vergoeden.
  • Transport van je kunstwerk. Ook al je kunstwerk beschadigd raakt tijdens transport, ben je gedekt.
  • Na een brand is je huis ernstig beschadigd. Je kunstwerken daar stockeren is niet meer mogelijk. In dat geval komen sommige verzekeraars tussen om je kunstwerken voor een bepaalde tijd ergens veilig op te bergen.

Wat dekt een kunstverzekering niet?

Zoals alle verzekeringen dekt een kunstverzekering geen opzettelijke schade, maar er zijn nog enkele andere uitsluitingen waar je ook rekening mee moet houden.

  • Als je kunstwerk meestal buiten staat.
  • Schade door ongedierte of zwammen.

Lees altijd goed de algemene voorwaarden om zeker te zijn waarvoor je juist gedekt bent en wat niet. Elke contract heeft namelijk zijn eigen voorwaarden.

Waarom is een kunstverzekering interessant?

Als je een inboedelverzekering pakt, zijn in principe alle “losse” goederen gedekt. Daaronder vallen natuurlijk ook kunstwerken. En je diefstalverzekering dekt tot op bepaalde hoogte ook je Waarom dan de moeite om ook nog eens een kunstverzekering af te sluiten?

Een kunstverzekering dekt meer dan je inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering werkt met een maximum verzekerd bedrag. De kans is groot dat als je enkele kunstwerken hebt, die het bedrag heel hoog gaat optrekken en toch je kunstwerken niet genoeg dekken. Een inboedelverzekering geeft je maar een deel van de waarde van je voorwerpen terug. Je krijgt meestal niet de werkelijke waarde terug.

Als je dus echt waardevolle voorwerpen hebt, zoals bijvoorbeeld kunstwerken, kan je die best apart verzekeren. De kans is groot dat je inboedelverzekering niet voldoende gaat zijn.

Je kunstverzekering dekt meer dan je diefstalverzekering.

Ook bij je diefstalverzekering hetzelfde verhaal. Een diefstalverzekering heeft een maximumbedrag. De kans is groot dat je diefstalverzekering alleen, je niet genoeg gaat terugbetalen als er een waardevol kunstwerk gestolen wordt. En dan gaan we er van uit dat het een lieve dief is, die maar één kunstwerk stal.

Je kunstverzekering helpt je de waarde te bepalen.

Bij een kunstverzekering kan je verzekeraar helpen om de werkelijke waarde van je kunstwerk te bepalen. Zo weet je zeker dat je voor de juiste waarde verzekerd bent.