Hoe kan ik zuinig rijden met mijn auto?

De fiets is niet handig als het regent. Te voet is veel te traag. En de auto zuipt dan weer geld als een zot. Wat is het leven toch moeilijk soms. Maar je auto hoeft geen stukken van mensen te kosten. Met kleine aanpassingen aan je rijstijl beperk je al snel je brandstofverbruik.

Autoverzekering berekenen

Wat zijn de kosten van een auto?

Aankoop auto

Voor je de baan op kan met je auto, moet je eerst een auto hebben. Leuk concept, tot je dat prijskaartje ziet. Slik. Je kan altijd voor een tweedehands wagen gaan, natuurlijk. Die zijn net iets goedkoper, maar er kunnen iets meer onderhoudskosten aan je wagen verbonden zijn. Daarom dat auto’s die al meer dan 5 jaar oud zijn geen (mini-)omnium meer krijgen. Ze zijn dus net iets minder gedekt.

Wil je zelf de eer om de eerste koffievlek op de zetels te maken? Als je budget nee zegt, maar je hart ja, dan kan je altijd een autolening aangaan. Aan jou de keuze.

Een kleine wagen, of een wagen met minder vermogen (kilowatt), gaat minder verbruiken en is dus al meteen zuiniger. Best logisch. Wil je de bomen minder werk geven al de CO2 uit de lucht te filteren, kun je altijd kiezen voor een elektrische of hybride wagen of een wagen op waterstof.

Belastingen

In België betaal je twee soorten autobelasting.

De eerste is de belasting op inverkeerstelling (BIV). Die belasting betaal je als je een andere wagen inschrijft bij de DIV (Dienst inschrijving Voertuigen) en in het verkeer brengt. Voor een kleine, milieuvriendelijkere wagen is de BIV goedkoper. In Vlaanderen toch.

De wegentaks is dan weer een jaarlijkse belasting die je betaalt om met jouw auto op de openbare weg te mogen rijden.

Autoverzekering

Je mag de baan niet op zonder een autoverzekering. Dat hebben die verzekeraars mooi voor elkaar gekregen. Maar het is ook om jezelf te dekken. We hebben het misschien al eens laten vallen in de tekst, maar auto’s zijn niet bepaald goedkoop. Herstellingskosten voor auto’s nog minder.

Je sluit voor je auto minstens een BA autoverzekering af. Als je een ongeval hebt, dekt je autoverzekering je aansprakelijkheid als je anderen schade hebt toegebracht. Er bestaan ook uitgebreide dekking met omniumformules. Als je wagen je veel heeft gekost of heel nauw aan het hart ligt, kunnen die formules wel interessant zijn.

De prijs van een autoverzekering hangt af van een hele hoop factoren. Wij hebben alle info voor je verzameld in onze autosimulatie. Zowel wat er gedekt wordt in je autoverzekering als hoeveel je dat gaat kosten. Klik op de knop boven- en onderaan deze tekst en vergelijk snel tientallen autoverzekeringen. We konden het niet laten het je even te zeggen.

Onderhoud

Een auto moet je uiteraard ook onderhouden. Zo is het aangeraden om elke 15.000 kilometer een klein onderhoud te laten uitvoeren en bij elke 30.000 kilometer een groot onderhoud. Hoewel dat onderhoud wel een centje kost, zal je daarna wel brandstof besparen. Een vuile luchtfilter, lage bandenspanning of versleten remmen zorgen allemaal voor een hoger brandstofverbruik.

Brandstof

Een auto heeft natuurlijk brandstof nodig om te kunnen rijden. Zo is diesel goedkoper dan benzine, maar moet je voor dieselwagens wel meer verkeersbelasting betalen dan voor benzinewagens. Nog een goedkope brandstofoptie is elektrisch. Alleen zijn elektrische wagens wel vaak duurder in de aankoop. Goed geregeld, dat. Je zal altijd wel wat moeten neerleggen voor een wagen. Niets aan te doen.

Hoe kan ik zuinig rijden?

Waar je wel iets aan kan doen is hoeveel je auto verbruikt. Of toch een beetje. Spaar het milieu door zuiniger te rijden, maar vooral: spaar je portemonnee. Nog meer besparen op je autoverzekering? We hebben nog heel wat andere tips voor je klaar.

Je verzekeraar zal je trouwens ook dankbaar zijn want zoals je meteen zult zien is zuiniger rijden ook vaak veiliger rijden. Daar is je verzekeraar heel blij om.

Defensief rijden

Brandstof besparen doe je best door je rijstijl aan te passen. Probeer zo bewust mogelijk te rijden en de verkeersituatie goed in het oog te houden. Pijlsnel optrekken zoals in de films is misschien wel cool, je brandstofverbruik stijgt er enorm van. Je auto zelf is er ook niet zo heel blij mee. Bruusk remmen heeft ook een sterke impact op je brandstofverbruik. Probeer zoveel mogelijk uit te bollen in plaats van snel te remmen.

Snelheid

Snelheidsduivels gaan eerder op hun bestemming zijn, ze gaan er ook meer voor betalen. Dat geldt pas voor hoge snelheden, van 100 tot 130 km/u. Om maar niet te spreken van de snelheidsboetes die je uitspaart door wat trager te rijden.

Zit je onder die snelheid is vooral het juist en op tijd schakelen dat een invloed heeft op brandstofverbruik. Ook schommelingen in je snelheid verbruiken veel. Elke keer je voet op de gas drukt, verlies je meer brandstof. Cruise control kan je dus heel wat geld besparen. Een constante snelheid in de hoogst mogelijke versnelling is ideaal.

Alle extra’s uit

Gsm aan het opladen in je auto terwijl de airco aanstaat? We willen je niet stoppen om van het leven te genieten, maar weet wel dat al die dingen brandstof verbruiken. Let er ook op als je achterruitverwarming of dergelijke hebt opgezet, dat je ze snel terug afzet als je ze niet meer nodig hebt.

Lading

Denk je al een hele week dat je die zware doos eigenlijk echt wel uit je auto moet halen? Niet om je op te jagen, maar ja, ga dat maar snel halen. Hoe zwaarder je auto beladen is, hoe hoger je brandstofverbruik.

Waar kan ik een goedkope autoverzekering afsluiten?

Het zou geen pagina zijn op Verzekeringen.be als we je er niet aan herinneren hoe gemakkelijk je bij ons meer dan 10 autoverzekeraars vergelijkt. Kun je enkele minuten van je tijd sparen? Bereken en vergelijk dan snel je autoverzekering en sluit de goedkoopste autoverzekering ook ineens online af.

Autoverzekering berekenen