Het coronavirus en je reisverzekering: dit moet je weten.

Wie heeft er nog geen stressdroom gehad over ziek worden op reis? Nu het coronavirus zich razendsnel verspreidt is die nachtmerrie voor vele werkelijkheid geworden. Laat die reis maar zitten dan, ik annuleer wel! Maar komt je verzekeraar daar tussen? 

Op deze pagina vind je terug

Wat is het coronavirus of Covid-19?

Eind vorig jaar brak er in de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei, een nieuw coronavirus uit. Het virus kreeg de naam Covid-19, wat staat voor coronavirus en het jaar waarin het ontstond 2019. Het virus infecteert de luchtwegen, soms met dodelijke gevolgen. Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Er worden nog steeds nieuwe besmettingen vastgesteld.

Mag ik mijn reis annuleren uit angst voor het coronavirus?

Het coronavirus heeft voor vele de vakantiesfeer goed verziekt. Het virus besmet elke dag nog nieuwe mensen. Geen probleem, daar heb je toch een annulatieverzekering voor? Of niet?

Het coronavirus wordt beschouwd als een epidemie in het land van je bestemming. Annuleringskosten wegens epidemieën zijn bij de meeste verzekeraars niet gedekt. Bij de verzekeraars die je wel terugbetalen, geldt wel dat je moet kunnen aantonen dat je de reis boekte vooraleer besmettingen waren gesignaleerd.  Boek je nu nog een reis naar Tenerife of Wuhan, betaalt je verzekeraar je niet uit als je daarna van gedachte verandert wegens het coronavirus. Je was namelijk al op de hoogte van het risico voor je de polis afsloot.

Hieronder hebben we een handige tabel voor je samengesteld. Kijk snel of jouw verzekering je annuleringskosten dekt. 

Maatschappij

Polis

Annulering wegens epidemie?

Allianz Assistance

Royal Service, World Royal Protection

Ja, dat is gedekt

Ag Insurance

Top TravelStop

Gedekt, als er negatief reisadvies is

Axa Assistance

Excellence

Gedekt, als er negatief reisadvies is

DVV

Reisverzekeringen op maat – verzekering annuleren

Nee, niet gedekt

Europ assistance

Smart, Sport, Vip, NoGo

Nee, niet gedekt

Touring assistance

No Stop Full - No Stop Relax

Ja, als er negatief reisadvies is

VAB

Vakantiepakket en Multipakket

Nee, niet gedekt

Nomad

Nomad assistance

Ja, als er negatief reisadvies is

De laatste update aan deze tabel is gemaakt op 15 april 2020 om 15:00. We kijken regelmatig na of de verzekeringsmaatschappijen nieuwe informatie vrijgeven.

Wat dekt mijn reisbijstand met betrekking tot het coronavirus?

Je reisverzekering of reisbijstandsverzekering dekt je tegen ziekte. Ook als je ziek wordt door het coronavirus.

Je verzekeraar zal wel altijd de regels van de lokale overheid moeten volgen. Als die bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt om besmetting te beperken, kan je verzekeraar daar niet tegenin gaan. Als je in quarantaine wordt geplaatst, of je bepaalde ziekenhuizen of steden niet mag betreden, moet je naar de lokale regels luisteren.

Ik ben niet ziek, maar ik wil niet ziek worden! Mag ik weg?

Je reisbijstandsverzekering komt alleen tussen in geval van medische problemen. Het risico op ziek worden is dus geen geldige reden voor een vervroegde terugkeer. Daarom gaat je reisverzekering je niet terugbetalen als je vroeger terugkeert wegens de epidemie. 

Je reisbijstandsverzekering dekt wel de volgende kosten:

Medische kosten: word je in het ziekenhuis opgenomen, dan zal je verzekeraar tot op zekere hoogte je kosten terugbetalen. Hoeveel je juist gaat terug krijgen en wat je zelf betaalt, hangt af van je polis.

Kosten voor een verlengd verblijf: ben je in quarantaine gesteld en mag je niet terug naar België? De meeste verzekeraars dekken je niet voor een verlengd verblijf, hoewel er soms een uitzondering voor overmacht kan worden ingeroepen. Sommige verzekeraars dekken je wel, meestal voor een verlenging van 7 of 10 dagen, tot een bepaald bedrag. De exacte waarden kan je nakijken in je polis.

Een snel overzicht vind je in de tabel hieronder. Je vindt de tabel ook als handige infographic hier. De laatste update aan deze tabel is gemaakt op 15 april 2020 om 15:00. We kijken elke paar dagen na of de verzekeringsmaatschappijen nieuwe informatie vrijgeven.

Maatschappij

Polis

Verlengd verblijf door epidemie

Verlengd verblijf door medische redenen

Ag Insurance

Top Bijstand/Gezinbijstand – uitgebreide formule, optie medische kosten

Gedekt tot € 100 per dag per gebeurtenis voor max. 10 dagen

Gedekt

Allianz Assistance

Royal service, World Royal Protection

Gedekt

Gedekt

AXA assistance

Excellence

Gedekt

Gedekt>

Belfius

Belfius Assistance

Niet gedekt

Gedekt

DVV

DVV Assistance

Niet gedekt

Gedekt

Europ Assistance

Light, Smart, Sport, VIP

Indien er geen medische handeling is (bv enkel quarantaine), worden de kosten voor verlengd verblijf ter plaatse of voor een vervroegde terugkeer niet vergoed

(Medische) kosten voor een verlengd verblijf van de gehospitaliseerde verzekerde worden vergoed overeenkomstig de maximumbedragen die overeenstemmen met het onderschreven contract

Ethias

Family

Niet gedekt

Gedekt

ING

Lion assistance

Gedekt tot € 100/dag en voor max. € 500 per verzekerde

Gedekt

KBC verzekeringen

Polis voor uw reizen - Standaardformule & VIP formule

Niet gedekt

Gedekt

Touring Assistance

Move on wereld – Family full – Global comfo

Niet gedekt

Gedekt

Nomad

Global Package, Universe Package

Niet gedekt

Niet gedekt

VAB

Reisbijstand en Bijstandspakket

Gedekt tot € 75 per dag per verzekerde en voor max. 7 dagen

Gedekt

De laatste update aan deze tabel is gemaakt op 15 april 2020 om 15:00. We kijken regelamtig na of de verzekeringsmaatschappijen nieuwe informatie vrijgeven.

Belangrijke opmerking:  Allianz Partners sluit voorlopig geen tijdelijke of jaarlijkse reisverzekeringen meer tot 1 juni 2020. Je kan je dus pas verzekeren voor een reis die je na 1 juni 2020 neemt. Had je nog een polis lopen, dan wordt deze wel gewoon behouden.

Europe Assistance biedt klanten die een tijdelijke reisverzekering hebben lopen, een voucher aan voor dezelfde waarde. Daarmee kun je binnen het jaar een nieuwe reisverzekering afsluiten bij Europ Assistance. Dit is om mensen te ondersteunen die tussen 1 maart en 31 mei een reisverzekering hadden afgesloten. 

Je jaarlijkse contract bij Europ Assistance kun je nu voor verlengen met een korting van 12%.