Het coronavirus en je reisverzekering: dit moet je weten.

Wie heeft er nog geen stressdroom gehad over ziek worden op reis? Nu het coronavirus zich razendsnel verspreidt, is die nachtmerrie voor vele werkelijkheid geworden. Laat die reis maar zitten dan, ik annuleer wel! Maar komt je verzekeraar daar tussen?

Wat is het coronavirus of Covid-19?

Eind vorig jaar brak er in de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei, een nieuw coronavirus uit. Het virus kreeg de naam Covid-19, wat staat voor coronavirus en het jaar waarin het ontstond 2019. Het virus infecteert de luchtwegen, soms met dodelijke gevolgen. Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Er worden nog steeds nieuwe besmettingen vastgesteld.

Mag ik mijn reis annuleren uit angst voor het coronavirus?

Het coronavirus heeft voor vele de vakantiesfeer goed verziekt. Het virus besmet elke dag nog nieuwe mensen. Geen probleem, daar heb je toch een annulatieverzekering voor? Of niet?

Het coronavirus wordt beschouwd als een epidemie in het land van je bestemming. Annuleringskosten wegens epidemieën zijn bij de meeste verzekeraars niet gedekt. Bij de verzekeraars die je wel terugbetalen, geldt wel dat je moet kunnen aantonen dat je de reis boekte vooraleer besmettingen waren gesignaleerd.  Boek je nu nog een reis naar Tenerife of Wuhan, betaalt je verzekeraar je niet uit als je daarna van gedachte verandert wegens het coronavirus. Je was namelijk al op de hoogte van het risico voor je de polis afsloot.

Hieronder hebben we een handige tabel voor je samengesteld. Kijk snel of jouw verzekering je annuleringskosten dekt. Bekijk onze handige pdf hier.

Maatschappij

 

Polis Annulering wegens negatief reisadvies door de epidemie?
Allianz Assistance Royal Service, World Royal Protection Nee, niet gedekt
Ag Insurance Top TravelStop Gedekt, als er negatief reisadvies is
Axa Assistance Excellence Nee, niet gedekt
DVV Reisverzekeringen op maat – verzekering annuleren Nee, niet gedekt
Europ assistance Smart, Sport, Vip, NoGo Nee, niet gedekt
Touring assistance No Stop Full – No Stop Relax Nee, niet gedekt
VAB Vakantiepakket en Multipakket Nee, niet gedekt
QoverMe Nomad assistance Nee, niet gedekt

 

De laatste update aan deze tabel is gemaakt op 3 september 2020 om 16:30. We kijken regelmatig na of de verzekeringsmaatschappijen nieuwe informatie vrijgeven.

Wat dekt mijn reisbijstand met betrekking tot het coronavirus?

Je reisverzekering of reisbijstandsverzekering dekt je tegen ziekte. Ook als je ziek wordt door het coronavirus.

Je verzekeraar zal wel altijd de regels van de lokale overheid moeten volgen. Als die bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt om besmetting te beperken, kan je verzekeraar daar niet tegenin gaan. Als je in quarantaine wordt geplaatst, of je bepaalde ziekenhuizen of steden niet mag betreden, moet je naar de lokale regels luisteren.

Ik ben niet ziek, maar ik wil niet ziek worden! Mag ik weg?

Je reisbijstandsverzekering komt alleen tussen in geval van medische problemen. Het risico op ziek worden is dus geen geldige reden voor een vervroegde terugkeer. Daarom gaat je reisverzekering je niet terugbetalen als je vroeger terugkeert wegens de epidemie.

Je reisbijstandsverzekering dekt wel de volgende kosten:

Medische kosten: word je in het ziekenhuis opgenomen, dan zal je verzekeraar tot op zekere hoogte je kosten terugbetalen. Hoeveel je juist gaat terug krijgen en wat je zelf betaalt, hangt af van je polis.

Kosten voor een verlengd verblijf: ben je in quarantaine gesteld en mag je niet terug naar België? De meeste verzekeraars dekken je niet voor een verlengd verblijf, hoewel er soms een uitzondering voor overmacht kan worden ingeroepen. Sommige verzekeraars dekken je wel, meestal voor een verlenging van 7 of 10 dagen, tot een bepaald bedrag. De exacte waarden kan je nakijken in je polis.

Een snel overzicht vind je in de tabel hieronder. Je vindt de tabel ook als handige infographic hier. De laatste update aan deze tabel is gemaakt op 23 juli 2020 om 15:30. We kijken elke paar dagen na of de verzekeringsmaatschappijen nieuwe informatie vrijgeven.

Maatschappij Polis Verlengd verblijf door epidemie Verlengd verblijf door medische redenen
Ag Insurance Top Bijstand/Gezinbijstand – Top Mobility & Travel Assist, Top travel assist Gedekt tot € 100 per dag per gebeurtenis voor max. 10 dagen Gedekt
Allianz Assistance Royal service, World Royal Protection Gedekt Gedekt
AXA assistance Excellence Gedekt Gedekt>
Belfius Belfius Assistance Niet gedekt Gedekt
DVV DVV Assistance Niet gedekt Gedekt
Europ Assistance Light, Smart, Sport, VIP Indien er geen medische handeling is (bv enkel quarantaine), worden de kosten voor verlengd verblijf ter plaatse of voor een vervroegde terugkeer niet vergoed (Medische) kosten voor een verlengd verblijf van de gehospitaliseerde verzekerde worden vergoed overeenkomstig de maximumbedragen die overeenstemmen met het onderschreven contract
Ethias Family Niet gedekt Gedekt
ING Lion assistance Gedekt tot € 100/dag en voor max. € 500 per verzekerde Gedekt
KBC verzekeringen Polis voor uw reizen – Standaardformule & VIP formule Niet gedekt Gedekt
Touring Assistance Move on wereld – Family full – Global comfo Niet gedekt Gedekt
Nomad Global Package, Universe Package Niet gedekt Niet gedekt
VAB Reisbijstand en Bijstandspakket Gedekt tot € 75 per dag per verzekerde en voor max. 7 dagen Gedekt

De laatste update aan deze tabel is gemaakt op 3 september 2020 om 16:30. We kijken regelmatig na of de verzekeringsmaatschappijen nieuwe informatie vrijgeven.

Europe Assistance biedt klanten die een tijdelijke reisverzekering hebben lopen, een voucher aan voor dezelfde waarde. Daarmee kun je binnen het jaar een nieuwe reisverzekering afsluiten bij Europ Assistance. Dit is om mensen te ondersteunen die tussen 1 maart en 31 mei een reisverzekering hadden afgesloten.

Je jaarlijkse contract bij Europ Assistance kun je nu voor verlengen met een korting van 12%.