Hoe de auto batterij vervangen?

Is jouw autobatterij dringend aan vervanging toe? Je kan een autobatterij door een garage laten vervangen, maar dat kan je gerust ook zelf doen.

Autoverzekering berekenen

Hoe werkt een autobatterij?

De autobatterij slaagt de elektriciteit op die de alternator produceert. Die elektriciteit is nodig om de wagen te kunnen starten en stroomverbruikers zoals lichten en radio te laten werken.

Hoelang gaat een autobatterij mee?

De levensduur van een autobatterij varieert tussen gemiddeld 4 en 5 jaar en hangt van een aantal factoren af. Zo heeft onder meer de leeftijd van de batterij een invloed op de levensverwachting. Een batterij die meteen na productie in de wagen wordt geïnstalleerd, zal langer meegaan dan wanneer die een tijdje in het magazijn heeft gelegen. Daarnaast zijn extreme koude of warmte ook nefast voor de levensduur van een batterij.

Wanneer autobatterij vervangen?

Vaak merk je pas op dat de autobatterij vervangen moet worden wanneer het al te laat is. Denk bijvoorbeeld aan startproblemen met de auto of wanneer je autoradio niet meer werkt. Je kan problemen voorkomen door de batterij jaarlijks te laten nakijken bij een vakman of een garage.

Hoe een autobatterij vervangen?

Je kan een autobatterij eenvoudig vervangen door de volgende stappen te volgen:

  1. Schakel alle stroomverbruikers (lichten, radio en dergelijke) en neem de sleutel uit het contact.
  2. Doe de motorkap van de auto open en haal de batterijklem van de min-pool (doorgaans is dit een zwarte kabel / aansluiting)
  3. Haal daarna de batterijklem van de plus-pool (doorgaans een rode kabel / aansluiting) en haal de oude batterij uit het voertuig
  4. Plaats de nieuwe batterij in de juiste positie
  5. Bevestig de batterijklem op de plus-pool en daarna op de min-pool

De batterij is klaar voor gebruik. Je kan nu met de wagen rijden.

Wat kost een autobatterij?

De prijzen van een autobatterij zijn onder meer afhankelijk van het type wagen, het merk van je auto en de gewenste sterkte van de accu. Prijzen starten van gemiddeld 45 euro tot 145 euro.