Hoe kan ik het best een auto huren?

Het is handig om een huurauto in het buitenland te hebben om naar jouw verblijf en de verschillende bezienswaardigheden te rijden. Let wel op bepaalde zaken vooraleer je beslist om een auto te huren.

Waar kan ik een auto huren?

Je kan een auto huren via verschillende verhuurbedrijven zoals Sixt, Sunnycars, All Car Rent en dergelijke meer. Dit kan ter plaatse gebeuren, maar het is aangeraden om de wagen op voorhand te huren om hoge kosten of verrassingen te vermijden.

Hoe lang op voorhand auto huren?

Het is aangeraden om jouw wagen minstens een week op voorhand vast te leggen. Zeker wanneer het gaat om drukkere periodes zoals vakanties en weekends.

Waarop letten bij een huurauto?

Je dient op een aantal zaken te letten wanneer je hebt beslist om voor een huurauto te gaan.

Staat van de wagen

Het is belangrijk om steeds de staat van de huurauto vóór vertrek te controleren. Noteer elk krasje, bluts of mankement op het formulier van de verhuurmaatschappij. Ga ook na of de autopapieren en verplichte veiligheidsmateriaal (brandblusser, veiligheidsdriehoek, fluohesje etc.) in de wagen aanwezig zijn.

Door al die zaken na te kijken, zorg jij ervoor dat je niet zomaar opdraait voor de schade die een eerdere huurder aan de wagen heeft veroorzaakt. Zie steeds dat bij het afleveren van de wagen, je samen met de medewerker van het verhuurbedrijf de staat controleert. Vergeet ook zeker niet om een bewijs te tekenen dat jullie samen de wagen hebben gecontroleerd.

Contractuele voorwaarden

Lees steeds de kleine lettertjes in het huurcontract grondig na. Check zeker de volgende zaken:

  • Is alle mogelijke materiële schade gedekt?
  • Wie contacteer ik bij pech of schade?
  • Is er een onbeperkt aantal kilometer inbegrepen?
  • Dien ik de auto met een volle tank in te leveren?
  • Mag ik over de landsgrens heen gaan?

Neem dus zeker eerst de bovenstaande zaken door vooraleer je het huurcontract ondertekent.

Verzekering, franchise en waarborgen

In Europa zit er in de autoverhuur normaal gezien standaard een aansprakelijkheidsverzekering. Zo ben je gedekt voor materiële en lichamelijke schade die je aan derden veroorzaakt. Let wel op want bepaalde verhuurmaatschappijen hanteren een (hoge) franchise bij een schadegeval. Voor alle bijkomende verzekeringen zoals glasbreuk, omnium, diefstal en dergelijk dien je vaak bij te betalen.

Wie mag de huurauto besturen?

Het is niet omdat je een rijbewijs hebt, dat je automatisch ook met een huurauto mag rijden. Vaak eisen huurmaatschappijen een minimumleeftijd en/of een bepaald aantal jaren rijervaring. Vergeet trouwens niet dat bepaalde landen een internationaal rijbewijs vragen. Informeer je er dus zeker over vooraleer je naar het buitenland trekt.