Autobanden en autoverzekering

Autobanden en autoverzekering

Men zegt steeds dat een auto maar zo goed rijdt, als de staat van zijn banden. We zijn ons daarvan bewust, maar toch worden er nog veel inbreuken vastgesteld op het correcte onderhoud van de autobanden. Bovendien kan dit invloed hebben op je autoverzekering.

Autoverzekering berekenen

Welke informatie vind je hieronder terug :

Waarop moet je letten bij de aanschaf van autobanden?

Aanschaf nieuwe banden

Moet je dringend nieuwe zomerbanden kopen, dan moet je op veel dingen letten: de wegligging, de levensduur, de rolweerstand, kansen op vervuiling... Bovendien is de goede score op één aspect geen garantie dat de autoband ook op de andere goed scoort. Ook het weer is een belangrijk criterium. Woon je in een eerder zomers klimaat, dan heb je andere banden nodig dan wanneer je in een eerder winters klimaat leeft. En dan nog ben je er niet want je moet nog de juiste bandenmaat kiezen. Een verkeerde maat staat garant voor een slechte wegligging.

Onderhoud bestaande autobanden

Kijk regelmatig je banden na zodat ze nog voldoen aan de voorwaarden die worden opgelegd:

  • Diepte van de hoofdgroeven: een minimumdiepte van 1,6mm over 3/4 van het loopvlak
  • Algemene staat: een maximum verschil in slijtage tussen links & rechts van 3mm is toegestaan (vraag dit steeds na bij een onderhoud van de wagen)
  • Jouw banden hebben de vereiste bandendruk

Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

In België zijn winterbanden nog steeds niet verplicht. Daarmee neemt ons land nog steeds een andere denkpiste in ten opzichte van andere Europese landen.

Wat maakt nu net het verschil tussen zomer– & winterbanden?

  • Het profiel: een zomerband heeft minder diepe groeven, compacte schouders en heeft geen lamellen die nodig zijn om een betere grip te krijgen op modder en sneeuw (M+S)
  • De hardheid van het rubber: zomerbanden zijn ontworpen voor goede prestaties bij temperaturen hoger dan 7°C. Eenmaal we onder deze temperatuur dalen, zal het rubber van een zomerband danig hard worden en aan efficiëntie verliezen.

Wat als je een ongeval hebt veroorzaakt wegens een foutieve bandenmaat?

Stel je voor dat je nieuwe banden op je auto hebt geplaatst. Tijdens één van de daaropvolgende autoritten veroorzaak je een ongeval. Uit onderzoek blijkt dat de verkeerde bandenmaat aan de basis lag van het ongeval. Wat dan met je autoverzekering?

De schade die je veroorzaakt aan derden zal steeds door het verplichte deel van je autoverzekering worden vergoed. Daar heb je dus geen zorgen over. Indien uit onderzoek echter blijkt dat er een oorzakelijk verband is tussen de foutieve bandenmaat en het ongeval, dan kan je verzekeraar zich alsnog tegen jou keren dankzij het verhaalrecht. Dit verhaalrecht verstrekt de verzekeraar het recht om de gemaakte uitgaven terug te vorderen. Als verzekerde kun je je hiertegen verzetten door alsnog te bewijzen dat er geen oorzakelijk verband was tussen het ongeval en de bandenmaat.

Kostprijs autoverzekering

Het verplichte gedeelte van je autoverzekering is gereglementeerd door de Wet. Bijgevolg dienen alle autoverzekeraars dezelfde basiswaarborgen te garanderen. Dankzij een eenvoudige prijsberekening kun je snel nagaan welke autoverzekeraar jou de beste online offerte voorstelt en welke waarborgen zij aanbiedt.

Autoverzekering berekenen