Opzeggen autoverzekering na verkoop auto

Je hebt zonet jouw auto verkocht, maar wat gebeurt er nu met jouw verzekering? We leggen je graag in enkele stappen uit hoe je op de meest efficiënte en veilige manier jouw autoverzekering kunt opzeggen.

Autoverzekering vergelijken

Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

De stappen die je dient te ondernemen, hangt af van de situatie waarin je zit.

Ik verkoop mijn auto en koop geen nieuwe

Aangezien je niet meer over een voertuig beschikt, heb je ook geen autoverzekering meer nodig. Je dient in dat geval zo snel mogelijk jouw verzekeraar op de hoogte te stellen. Vervolgens stuur je jouw nummerplaat terug naar de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). De eenvoudigste manier om je nummerplaat te laten schrappen is om deze af te geven bij je lokaal postkantoor. Je ontvangt dan een ‘afschrift schrapping kentekenplaat’ dat formeel bevestigt dat je de nummerplaat hebt ingeleverd. Enkele dagen later krijg je via de post een officieel schrappingsattest die je samen met jouw groene kaart aan jouw verzekeraar dient te bezorgen. De verzekeraar zal de verzekering schrappen vanaf het moment dat de wagen is uitgeschreven. Je zal van jouw verzekeringsmaatschappij dan een bevestiging ontvangen van de beëindiging van de polis.

Ik verkoop mijn auto en koop een nieuwe of tweedehands auto

Indien je reeds een recente Europese nummerplaat hebt, formaat 1-AAA-123, zal je verzekeraar je nieuwe auto onder dezelfde nummerplaat inschrijven. Je verzekeraar vervangt dan je oude auto door je nieuwe auto in zowel de verzekering als bij DIV voor je nummerplaat. Wanneer je nog een oude Belgische nummerplaat hebt, zal je deze wel moeten terugsturen naar DIV zoals hierboven beschreven. Je verzekeraar zal een nieuwe Europese nummerplaat aanvragen bij DIV en deze naar je thuis of rechtstreeks naar de garagist laten opsturen.

Ik ga voor lange tijd naar het buitenland

Bij sommige maatschappijen kan je de verzekering tijdelijks schorsen. In de meeste gevallen is het echter zo dat, wanneer het verblijf langdurig is, de verzekeraar zal vragen om de nummerplaat aan DIV te bezorgen. Aan de hand van het schrappingsattest zal je verzekeraar je verzekering dat stopzetten.

Hoe kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Je dient jouw verzekeraar minstens 3 maanden voor de jaarlijkse vervaldatum een opzeggingsbrief te sturen. Je kan jouw opzeggingsbrief versturen via aangetekend schrijven, via een deurwaarder of met een ondertekend ontvangstbewijs. Wanneer je verzekering door een andere verzekeraar wordt overgenomen zullen zij meestal een opzegbrief naar je oude verzekeraar opsturen. Vergeet zeker niet de volgende zaken in jouw opzeggingsbrief te vermelden:

  • Jouw naam en adres
  • Jouw locatie en datum
  • De naam van jouw verzekeringsmaatschappij
  • De vermelding van jouw polisnummer en opzegging
  • Het type verzekering
  • De hoofdvervaldatum
  • Jouw handtekening

Autoverzekering opzeggen vanaf 1 oktober 2024

De bovenstaande manier om op te zeggen geldt nog tot 1 oktober 2024. Vanaf dan, na 1 jaar verzekerd te zijn, wordt het simpeler. Wat verandert er?

  • Je kan digitaal opzeggen door bijvoorbeeld een elektronische handtekening te zetten.
  • De opzegtermijn wordt twee maanden in plaats van drie.
  • Je kan op elk moment opzeggen op voorwaarde dat je minstens 1 jaar verzekerd bent bij dezelfde verzekeraar. Dat betekent dat vanaf de 13de maand je op elk moment kan opzeggen en geen rekening moet houden met de vervaldatum van je verzekering, zoals nu nog wel het geval is.

Wat is de prijs van mijn nieuwe autoverzekering?

De BA autoverzekering is in België verplicht. Vergeet niet tijdig je nieuwe autoverzekering af te sluiten indien jouw autoverzekering hebt opgezegd en met de auto blijven blijft rijden. Bereken nu jouw nieuwe autoverzekering.

Vergelijk jouw autoverzekering