Wat is de groene kaart van je autoverzekering?

Wat is de groene kaart van je autoverzekering?

De groene kaart is het officiële bewijs dat je in een aantal landenverzekerd bent voor schade die je kan veroorzaken aan derden door jouw voertuig. Kortweg bewijst dit document bewijst dat je verzekerd bent.

Autoverzekering berekenen

Welke informatie vind je hieronder terug :

Van wie krijg je jouw groene kaart?

In België wordt de groene kaart uitgegeven door het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars. De verzekeringsmaatschappij bij wie je de BA autoverzekering hebt afgesloten, verstrekt jou die groene kaart.

Wat moet je groene kaart vermelden?

De geldigheidsperiode

De wet zegt dat de periode waarin je groene kaart geldig is, moet vermeld worden. Ze zegt echter niet op welke manier die periode dient vermeld te worden. 

Iedere groene kaart heeft een minimum geldigheidstermijn van 15 dagen vanaf de aanvangsdatum. Indien een BA autoverzekering voor een kortere periode werd afgesloten, dan zal die toch gedurende 15 dagen geldig blijven.

Het dekkingsgebied

Een van de voornaamste kenmerken van de groene kaart is de vermelding van de landen (door middel van hun afkorting) die lid zijn van het groene kaart systeem. Met andere woorden, waar je BA autoverzekering geldig is.

Indien een verzekeraar geen dekking wenst te verlenen in een bepaald land, dan moet hij die doorstrepen.

Vertrek je binnenkort dus op reis naar het buitenland met de wagen, check dan even of je verzekerd bent in alle landen die je aandoet. Mocht één of meerdere landen doorstreept of niet vermeld zijn, contacteer dan je verzekeraar en vraag voor een uitbreiding van het dekkingsgebied (en een tijdelijke aangepaste groene kaart)

Het nummer van de groene kaart

Elke groene kaart heeft de vermelding van een groene kaart nummer. De groene kaart nummer vind je onder de rubriek landcode/code verzekeraar/nummer. Wat het nummer betreft, heeft ieder bureau de eigen bevoegdheid om te bepalen of deze een gewoon serienummer is, dan wel een verwijzing naar de polis. Het Belgisch Bureau heeft ervoor gekozen om het polisnummer te vermelden.

Aanhangwagen of caravan

Heb je een aanhangwagen of caravan? Dan kun je d laten toevoegen aan je groene kaart voor zover de wet op de verplichte BA auto van het bezochte land geen afzonderlijke groene kaart vereist voor de verzekering van aanhangwagens en caravans.

Andere belangrijke vermeldingen op de verzekeringskaart

  • de naam en het adres van de verzekeringsnemer moeten worden aangeduid, maar zijn/haar handtekening is niet nodig
  • de groene kaart moet worden ondertekend door de verzekeraar

Wat met de dekking in het buitenland?

Indien je een schadegeval hebt in het buitenland, dan is je verzekeraar verplicht die dekking te verlenen volgens de wetgeving van het betreffende land. Niettemin voorziet de modelovereenkomst van de BA autoverzekering (in België) erin dat de toepassing van deze regel, je niet de ruimere dekking mag ontnemen die je zou genieten volgens de Belgische wet.

Is de groene kaart verplicht?

Rijd je met de auto, dan moet je je groene kaart op ieder ogenblik op vraag van de politie kunnen voorleggen. Bovendien heb je deze ook nodig indien je betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Op je verzekeringskaart staan namelijk meerdere gegevens die je moet invullen op je aanrijdingsformulier.

Enkele interessante weetjes

  • Vanaf 1 januari 2011 is een nieuw formaat van de groene kaart verplicht. Alle verzekeringsmaatschappijen die deelnemen aan het groene kaart systeem moeten zich hieraan houden
  • Over de groene kleur (donkergroen, lichtgroen...) wordt geen uitspraak gedaan, met uitzondering dat de kaart groen moet zijn
  • De groene kaart wordt slechts in één taal opgesteld

Wat kost een verzekering auto?

Ben je benieuwd naar de prijs van je BA autoverzekering? Maak dan snel even de berekening en vergelijk minstens 75% van alle autoverzekeraars.