Waarom verschilt je autoverzekering per postcode?

Woon je in het platteland of in de stad? Alleen dat kan al een invloed hebben op je premie. Maar hoe kan een postcode bepalen hoeveel je autoverzekering zal kosten?

Wat zijn de segmentatiecriteria voor mijn autoverzekering?

Eens je een auto hebt gekocht, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Als je een autoverzekering wilt afsluiten, kijkt je verzekeraar naar je persoonlijke verleden, vermogen van de motor, je leeftijd, beroep en dergelijke. Naast al die factoren speelt de plaats waar je woont ook een belangrijke rol.

Locatie. Als je in een stad woont is de premie vaak hoger dan in een dorp. Dit is logisch want in een stad is het drukker en gebeuren meer aanrijdingen.

Aantal ongelukken. De verzekeraars bekijken ook de politiestatistieken. Op plaatsen waar meer auto’s gestolen worden , zal de premie ook hoger zijn.Een premieverschil doordat je een andere postcode hebt is goed te verklaren. De premie kan zelfs verschillen binnen de stad zelf. Niet elke straat is namelijk even druk.

Overstromingsgevaar. Hellende straten kunnen ook een invloed hebben. Daarom berekenen sommige verzekeraars de premie zelfs op je huisnummer. Als je beneden aan een heuvel of hellende straat woont, of dicht bij een vaart, dan heb je meer kans op overstroming die schade aan je auto brengt. Daarom moet je bij het vergelijken van je autoverzekering ook rekening houden.

Waarom rekenen verzekeraars een andere premie aan per postcode?

De exacte bedragen die een verzekeraar je aanrekent voor extra risico’s verschillen natuurlijk van verzekeraar tot verzekeraar. De verzekeraar heeft een rekenmodel met risico’s die worden meegenomen in het bepalen van de premie. In de meeste modellen is de postcode een factor, in sommige modellen gaat het rekenwerk zo ver dat een inschatting wordt gemaakt per huisnummer.

Welke factoren hebben geen invloed op mijn autoverzekering?

Het is perfect legaal dat een verzekeraar zelf mag beslissen welke gegevens ze in rekening brengen. Het moeten wel objectieve gegevens zijn, gegevens met een duidelijk aantoonbare link dat er meer schadevergoedingen uitbetaald voor moeten worden.

Hoe vind ik de goedkoopste autoverzekering voor mijn postcode?

Niet alle verzekeraars rekenen dezelfde toeslag aan. Een drukke straat in Brussel zal altijd voor een iets hogere autoverzekering zorgen dan een rustige woonwijk in Limburg, maar hoeveel je juist bij betaalt, mag de verzekeraar zelf beslissen. Hoe en waarom ze de prijs bepalen blijft een mysterie. Het is dus heel belangrijk om je verzekering te vergelijken om zo de beste autoverzekering voor jou te vinden.