Wat te doen als mijn auto is gestolen?

Terug van vakantie en je auto staat er niet meer? Of met je handen vol winkelzakken en geen auto? Het kan je maar eens overkomen. En dan sta je voor een praktische en financiële nachtmerrie. Wat te doen? Lees het hier.

Bereken je autoverzekering

Welke autoverzekering dekt diefstal van mijn auto?

Het eerste dat je moet doen als je auto is gestolen, is aangifte doen bij de politie en dit binnen de 24 uur. De politie kan dan het nodige doen om de auto terug te vinden. Zij zullen je een bewijs van aangifte bezorgen. Deze moet je zeker goed bij houden. Je zal je zelf ook meteen afvragen hoe het nu verder moet. Is er een verzekering die mij hulp kan bieden?

BA-autoverzekering. Heb je alleen een autoverzekering ba, dan ben je jammer genoeg niet gedekt tegen diefstal. Je ba autoverzekering dekt namelijk alleen de schade die je tijdens een ongeval aan anderen brengt. Je eigen auto is dus niet verzekerd.

Mini omnium verzekering. Met een mini omnium, ben je beter beschermd. Dan ben je ook verzekerd tegen een poging tot diefstal of de diefstal zelf. Soms kan het ook zijn dat bijvoorbeeld je sloten geforceerd worden, of een raam opengebroken, maar je auto zelf er gelukkig nog staat. Kosten rond een poging tot diefstal zijn ook gedekt onder je mini omnium.

Full omnium verzekering. Een full omnium bescherm je auto ook tegen diefstal. Is je auto beschadigt omdat iemand heeft geprobeerd in te breken, krijg je die herstellingskosten ook terugbetaald. Zijn er bepaalde onderdelen van je auto gestolen, dan kan je die ook terugkopen met tussenkomst van je verzekeraar.

Hoe doe ik aangifte van diefstal auto bij mijn autoverzekeraar?

Doe eerst en vooral aangifte bij de politie. De meeste verzekeraars eisen ook een pv voor ze je terugbetalen. Om een aangifte te doen bij de politie kan je bellen naar het noodnummer 101. De politie neemt vervolgens een verklaring van je af en zal de auto seinen. Zo is er meer kans om de auto terug te vinden.

Met de pv kan je dan een aangifte doen. Je verzekeraar zal dan je autosleutel en je reservesleutel opvragen. Dat dient als bewijs om aan te tonen dat deze sleutels niet in de auto lagen op het moment van de diefstal.  De dekking wordt namelijk uitgesloten als de sleutels op dat moment wel in de auto lagen.

Wanneer betaalt mijn autoverzekeraar als mijn auto gestolen is?

Wordt je auto gestolen en wordt hij niet teruggevonden na een bepaalde periode van dan spreekt men van totaal verlies. De waarde van jouw verzekerde wagen zal bepalend zijn voor de berekening van de vergoeding.

De meeste verzekeraars wachten ongeveer 30 dagen voor ze je auto als totaal verlies of gestolen beschouwen. Sommige wachten maar 20 dagen. Hou hier dus zeker rekening mee als je jouw autoverzekering vergelijkt. Je zal pas een terugbetaling krijgen na deze periode, dus hoe minder dagen, hoe sneller jij je vergoeding krijgt.

Bij poging tot diefstal worden de herstelkosten meteen vergoed.

Mijn auto is gestolen. Hoe moet ik naar mijn werk?

Sommige verzekeraars voorzien ook een vervangwagen wanneer je wagen gestolen is en je tijdelijk niet over een voertuig beschikt. Vraag zeker bij je verzekeraar na of je hier recht op hebt en voor hoe lang.

Wat moet ik doen als mijn auto gestolen is en ik niet verzekerd ben?

Ook als je niet verzekerd bent voor autodiefstal blijft het nodig dat je aangifte doet bij je verzekeraar en dit binnen de 72 uur. Als de dief een ongeval veroorzaakt of schade zou toebrengen aan jouw auto of als de auto niet meer terug gevonden zou worden dan is jouw verzekeraar op hoogte. Hij kan dan het nodige doen om je verzekering stop te zetten.