Kinderen veilig in de auto: 5 vragen beantwoord

Je kinderen wil je veilig kunnen vervoeren. Een autozitje voor je kind is onder bepaalde voorwaarde verplicht. We geven je hier 5 tips om je kind veilig in de auto te vervoeren.

Vergelijk je autoverzekering

1. Voor welke leeftijd is een autozitje voor kinderen verplicht?

Een autozitje voor je kind is verplicht als je kind jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35m is. Vanaf het moment da je kind groter dan 1,35 is, mag je kiezen tussen een gewone autogordel of een speciale kinderzit.

2. Waar moet ik de kinderzit plaatsen?

Je kan kiezen tussen twee plaatsen.

Kinderzit vooraan plaatsen.

Je mag het autozitje van je kind in principe altijd vooraan bevestigen. Als je het autozitje voorin plaatst en je hebt een frontale airbag in de auto, mag je het zitje niet tegen de rijrichting in plaatsen. Dat kan een gevaar vormen voor je kind bij een botsing. Als je de airbag uitschakelt, mag het wel.

Kinderzit achterin plaatsen.

De veiligste optie is om je kind achterin te plaatsen. De veiligste plaats in achterin in het midden. Jammer genoeg voorziet niet elke auto daar de correcte bevestigingspunten voor het autozitje van je kind.

3. Helpt mijn autoverzekering mijn kind bij een ongeval?

Je autoverzekering is er om je te behoeden voor hoge herstellingskosten of medische kosten voor andere mensen. Een ba autoverzekering kan je in dit geval niet helpen. Deze dekt namelijk alleen de schade aan anderen. Een omnium of mini omium helpt je ook niet voor medische kosten. Als je niet in fout was, kan je de medische kosten wel laten betalen door de tegenpartij.

4. Helpt mijn hospitalisatieverzekering mijn kind bij een ongeval?

Als je kind naar het ziekenhuis moet na een ongeval, kan je een deel van de kosten inbrengen bij je hospitalisatieverzekering. Kosten voor je verblijf in het ziekenhuis, een operatie of andere medische kosten worden opgevangen door je hospitalisatieverzekering.

5. Helpt mijn bestuurdersverzekering mijn kind bij ongeval?

Je kan ik je bestuurdersverzekering ook je passagiers mee opnemen. Een bestuurdersverzekering beschermt je ook als je aan een ongeval blijvend letsel overhoudt.