Wie mag met de bedrijfswagen rijden?

Een bedrijfswagen is een leuk voordeel die je van je werkgever kan krijgen, maar mogen ook andere personen buiten jezelf met die auto rijden? En wat als je een ongeluk veroorzaakt met de bedrijfsauto? Lees hier verder als je het antwoord op deze vragen wilt kennen.

Wat is een bedrijfswagen?

Een bedrijfswagen of firmawagen is een extralegaal voordeel die je van jouw werkgever kunt ontvangen. De bedrijfswagen wordt ingezet voor bedrijfsdoeleinden en krijg je van jouw werkgever gratis of aan gunstige voorwaarden ter beschikking gesteld.

Wie krijgt een bedrijfswagen?

Een bedrijfswagen krijgen hangt voornamelijk af van de grootte van jouw organisatie, het soort onderneming en jouw functie. Volgens een jaarlijkse survey van SD Worx krijgen de volgende werknemers het snelst een firmawagen aangeboden:

  1. Werknemers uit kleine en middelgrote bedrijven (KMO’s)
  2. Werknemers van consultancybedrijven
  3. Werknemers bij het kader en de directie of werknemers met een commerciële functie

Wat zijn de voor- en nadelen van een bedrijfswagen?

Als werknemer zijn er voor- en nadelen verbonden aan een bedrijfswagen.

Voordelen

  • Je dient geen afbetalingen te doen
  • Je mag de wagen buiten jouw werkuren gebruiken
  • Je moet niet zelf betalen voor onderhoud, reparaties en verzekering

Nadelen

  • Je werkgever bepaalt de gebruiksvoorwaarden van de wagen
  • De verzekeraar verhaalt bij jou de schadevergoeding indien je door een zware fout (dronkenschap bijvoorbeeld) een ongeval hebt veroorzaakt

Wie mag er met de bedrijfswagen rijden?

Meestal kiest een werkgever ervoor om de inwonende partner en/of de kinderen toestemming te geven om met de wagen te rijden, maar elke werkgever kan zelf de voorwaarden voor het gebruik van de bedrijfswagen bepalen.

Die voorwaarden worden in een arbeidsovereenkomst of gebruiksovereenkomst gezet. Ze omvatten onder andere wie met de wagen mag rijden, of je met de wagen al dan niet in het buitenland mag rijden enzovoort. Indien je in de overeenkomst geen informatie vindt omtrent het gebruik van de bedrijfswagen, kan je er best naar vragen bij je werkgever.

Wat wordt er vergoed indien je een ongeluk veroorzaakt?

Als werknemer kan je niet zelf beslissen waarvoor de bedrijfswagen wordt verzekerd. Doorgaans is dat de keuze van de werkgever. De werkgever is wel verplicht de burgerlijke aansprakelijkheid van de wagen te verzekeren. Als je graag een duidelijk overzicht wilt van de verzekeringen die de werkgever heeft afgesloten, kan je best bij je bedrijf eens vragen naar de car policy.

Indien je met de bedrijfswagen een ongeval veroorzaakt, is alle schade normaal gezien verzekerd. In het geval van een zware fout (bijvoorbeeld: ongeval veroorzaakt door dronkenschap) vergoedt de verzekeraar de slachtoffers, maar kan hij wel verhaal bij jou halen. Eveneens kan hij ook de vergoeding bij jou terugvragen.

Prijs autoverzekering vergelijken

Indien je niet over een bedrijfswagen beschikt, maar wel over een eigen wagen kan je online de prijs voor jouw autoverzekering berekenen en vergelijken. Indien je interesse hebt, kan je meteen je autoverzekering online afsluiten.

Autoverzekering vergelijken