Bedrijfswagen voordelen en nadelen

Is een bedrijfswagen nuttig voor jou? Een bedrijfswagen heeft heel wat voordelen, maar natuurlijk ook wat nadelen. Hier vind je alle info om een juiste beslissing te maken.

Vergelijk je autoverzekering

Wat zijn de voordelen van een bedrijfswagen?

Hoe meer kilometers je rijdt, hoe voordeliger een bedrijfswagen wordt. Je haalt er dus het meeste voordeel uit als je na het werk ook nog veel rijdt en/of een tankkaart van het bedrijf krijgt.

Tegenwoordig werken veel bedrijven met bedrijfswagens omdat er vrij hoge belastingen worden genomen op loonsverhogingen.

Wat zijn de voordelen bedrijfswagen voor de werknemer?

Voor jou is een bedrijfswagen interessant omdat je zo zelf geen nieuwe auto hoeft te kopen. Zo kan je toch een moderne wagen hebben, zonder een grote hap uit je eigen budget te moeten nemen.

Ook geven vele bedrijven je een tankkaart, waardoor je ook op brandstof kan besparen. Rijd je dus veel met de wagen en heb je zelf niet meteen een groot budget, dan kan een bedrijfswagen een mooie oplossingen zijn.

Wanneer is een eigen wagen voordeliger?

Een bedrijfswagen of loon voor je eigen wagen? Dat is de ultieme vraag. Hoe minder je met de auto rijdt, hoe voordeliger een eigen wagen in plaats van een bedrijfswagen is. Rijd je eigenlijk alleen maar naar je werk en af en toe eens naar de winkel? Dan is een eigen wagen perfect voor jou. Hou er wel rekening mee dat een auto je meer kost dan alleen de aankoopsom van je wagen. Zo betaal je ook belastingen op je auto, en moet je natuurlijk ook minstens een BA autoverzekering hebben. Vergeet zeker niet goed je autoverzekering te vergelijken om zo de kosten te drukken.

Wat zijn de voordelen van een bedrijfswagen?

Een bedrijfswagen is goedkoper.
Met de auto rijden wordt duurder en duurder. Met een bedrijfswagen zijn dat allemaal kosten die je werkgever draagt terwijl jij enkel een vaste maandelijkse bijdrage betaalt. Je kan met je bedrijfswagen ook in je vrije tijd rijden en zelfs op vakantie gaan. Als je nog eens tankkaart krijgt, dan hoef je je geen zorgen te maken over stijgende brandstofprijzen.

Een bedrijfswagen is meer waard dan loonsverhoging
Op je loon betaal je natuurlijk belastingen. Ook je werkgever moet op je loon heel wat extra betalen. Netto hou je daar niet altijd enorm veel van over. Het kan daarom interessant zijn om een bedrijfswagen te krijgen en zo je budget te sparen.

Wat zijn de nadelen van een bedrijfswagen?

Minder pensioen en vakantiegeld. Je bedrijfswagen is natuurlijk geen loonsverhoging, en dan weerspiegelt zich ook in je pensioen en vakantiegeld.

Je bedrijfswagen hangt vast aan je werk. Ook al mag je je bedrijfswagen in het weekend en tijdens de vakantie gebruiken,  je bent niet de eigenaar van je bedrijfswagen. Als je tijdskrediet neemt dan kan je werkgever de auto terugvragen. Je moet ook de sleutels inleveren als je word ontslagen of zelf beslist om te vertrekken.

Is een bedrijfswagen voordelig voor jou?

Een bedrijfswagen is een aantrekkelijke vorm van loonsverhoging, zowel voor jou als voor je werkgever. Als jij geen auto nodig heb voor je werk of privédoeleinden, dan is het beter om een andere vorm van loonsverhogingen te vragen.

Betaal jij de autoverzekering of je werkgever?

Als je een bedrijfswagen krijgt van je werkgever, betekent dat niet dat anderen ermee mogen rijden. De afspraken moeten op voorhand vastgelegd worden in de arbeidsovereenkomst. De werkgever is verplicht om minstens de burgerlijke aansprakelijkheid van je bedrijfsauto te verzekeren. Voor een duidelijk overzicht kan je altijd de arbeidsovereenkomst of car policy raadplegen.

Wat dekt mijn autoverzekering bij een bedrijfswagen?

De burgerlijke aansprakelijkheid dekt de lichamelijke en materiële schade aan derden:

  • Bestuurder en de inzittenden van andere betrokken voertuigen
  • Inzittenden van het voertuig
  • Inhoud van de betrokken voertuigen
  • Fietsers en voetgangers die schade lijden door het ongeval
  • Eigenaar van een goed dat door het ongeval schade lijdt

Kan ik een omniumverzekering afsluiten voor mijn bedrijfswagen?

Het is belangrijk dat je schade aan derde moet verzekeren, maar wat als je bedrijfswagen zelf schade oploopt? Dan kan je beter een omniumverzekering afsluiten. De schade door een ongeval waarvoor jij verantwoordelijk bent is verzekerd. Vraag dus zeker aan je werkgever hoe het zit met je autoverzekering en welke opties je hebt.

Kan ik een rechtsbijstand afsluiten bij mijn bedrijfswagen

Een rechtsbijstand is aan aanvullende verzekering die kosten rond juridische conflicten dekt. Denk bijvoorbeeld aan disputen rond wie in fout was. Deze dekkingen zitten niet standaard in je autoverzekering, dus vraag zeker goed na aan je werkgever hoe het zit met de autoverzekering van jouw bedrijfswagen.

Heb je een eigen wagen, dan kies je natuurlijk gewoon zelf voor de beste autoverzekering en aanvullende verzekeringen die het best bij je passen.