Hoe mijn huis beschermen tegen diefstal?

Heb je schrik dat je ooit het slachtoffer wordt van een inbraak? Je kan nochtans heel wat maatregelen nemen om te voorkomen dat inbrekers ervandoor gaan met waardevolle spullen. Diefstalpreventie wordt aangemoedigd door de overheid en een verzekering tegen diefstal is hier zeker op zijn plaats.

Bereken jouw diefstalverzekering

Welke maatregelen kan je nemen ter preventie van diefstal?

Dieven proberen zo snel mogelijk binnen en buiten te geraken. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans om op heterdaad betrapt te worden. Je kan door middel van obstakels bij deuropeningen de dief het moeilijker maken om binnen een bepaalde tijd zijn slag te slaan.

Geef nooit de indruk dat je huis onbewoond lijkt. Inbrekers gaan sneller bij huizen kijken waarvan het lijkt dat niemand thuis is. Je kan daarom eventueel een licht aan laten om de indruk te geven dat er volk is.

Ben je langer dan een dag weg, kan je aan familie of buren vragen om eens langs te gaan. Door gordijnen op te trekken, de postbus leeg te maken en andere dagelijkse zaken lijkt het levendiger in je huis.

Besef dat je niet overal hoeft te zeggen wanneer je op je reis vertrekt, welke dure spullen je achterlaat of welke je nieuw hebt gekocht. Pas ook op met sociale netwerksites, hierdoor kan je persoonlijke informatie in verkeerde handen vallen.

Enkele tips:

  • Hang geen adreslabels aan je huissleutels
  • Geef de dieven geen mogelijkheden om ergens op te klimmen
  • Doe je deuren op slot en je ramen dicht
  • Plaats veiligheidssloten op je buitendeuren
  • Installeer buiten een lamp met sensor die aangaat wanneer iemand je eigendom betreedt
  • Installeer als je kan een alarmsysteem
  • Leg een staaf achter je schuifraam
  • Sluit je garage altijd af
  • Sluit je poort altijd af
  • Bewaar waardevolle voorwerpen best in een kluis en niet in je slaapkamer

Is er toch ingebroken? Raak dan niets aan en bel de politie (101) of bel naar het Europese noodnummer (112). Blokkeer je kredietkaarten via Card Stop (070 344 344) en bel een slotenmaker om je sloten te veranderen.

Hoe bescherm je jouw huis tegen diefstal?

Bescherm je huis met preventie tegen diefstal

Elke belastingplichtige kreeg een belastingvermindering van 50% voor uitgaven gedaan voor het beveiligen van de woning tegen inbraak of brand. Deze bevoegdheid valt vanaf het aanslagjaar 2015 onder de gewesten. Het Vlaamse en Waalse Gewest hebben besloten deze vermindering te schrappen voor uitgaven gedaan vanaf 1 januari 2015.

Informeer bij je gemeente of op de website premiezoeker. Sommige gemeentes geven een premie voor inbraakpreventie.

Zorg voor een goede diefstalverzekering

Een diefstalverzekering is een optie binnen je brandverzekering waarvoor je slechts een beperkte bijpremie betaalt in ruil voor een hoop extra zekerheid. Je bent daardoor niet alleen beschermd tegen diefstal van je inhoud maar ook de schade die inbrekers veroorzaken bij een poging tot diefstal wordt vergoed. Controleer dus zeker bij je makelaar of je directe verzekeraar of je wel degelijk voor diefstal verzekerd bent.

Bereken prijs verzekering tegen diefstal

Bereken en vergelijk online jouw brandverzekering bij verschillende verzekeraars en kies voor jou de beste brandverzekering.

Bereken jouw brandverzekering