Coronapaspoort: hoe zit het je reisverzekering?

Om reizen in corona-tijden makkelijk en veilig te maken, heeft de overheid het coronapaspoort in leven geroepen. Maar wat is het juist? En wat doet het met je reis- of annulatieverzekering tijdens coronatijden? Vind hier het antwoord op al je vragen.

Bereken je reisverzekering

Wat is het coronapaspoort?

Het coronapaspoort is een officieel document waarmee je in Europa kan reizen.

Het wordt ook wel ook wel coronacerfiticaat of COVID-19-certificaat genoemd. Vanaf 1 juli. Het coronapaspoort wordt vanaf 1 juli 2021 in Europa aanvaard.

Hoe werkt een coronapaspoort?

Je coronapaspoort heeft een persoonlijke QR-code. Die QR-code kan dan makkelijk gescand worden en zo kunnen de nodige instanties zien of je bent gevaccineerd of niet.

Door de QR-code blijven je gegevens verborgen voor andere mensen. Alleen instanties die ze echt moeten hebben, kunnen ze zien.

Hoe een coronapaspoort aanvragen?

 • Via de computer. Via je burgerprofiel op de site van de overheid kan je het coronapaspoort aanvragen.
 • Via je smartphone.
 • Papieren versie.

Mag ik op reis met een coronapaspoort?

Absoluut. Daar is het voor ontworpen. Tijdens de coronacrisis heeft elk land zijn eigen regels gemaakt over wat wel en niet mocht. Door al die verschillende richtlijnen en maatregelen was reizen heel onhandig en omslachtig. Om éénheid te scheppen en reizen te vergemakkelijken, werd het coronapaspoort in leven geroepen.

Elk land behoudt wel het recht om eigen regels op te stellen. Hoewel het niet de bedoeling is dat je met een coronapaspoort nog in quarantaine moet, kan het wel zijn dat een ander land je dat oplegt. Check daarom zeker goed wat het land van je bestemming zegt over de coronaregels.

Vaccineren gebeurt in de meeste gevallen in twee fases. Je krijgt eerst de eerste vaccinatie en dan een aantal weken later je tweede dosis. Je vaccinatiestatus bepaalt hoe je op reis kan.

Ik ben volledig gevaccineerd.

 • Je mag reizen zonder test 2 weken nadat je jouw tweede prikje hebt gekregen.
 • Je certificaat is 1 jaar geldig.

Ik heb mijn eerste prik gekregen.

 • Je moet nog wel een PCR-test afleggen als je wilt reizen.
 • Een PCR-test mag je maximaal 72 uur voor aankomst in het land van je bestemming afnemen.

Ik ben niet gevaccineerd.

 • Je moet een PCR-test afleggen om te bewijzen dat je niet besmet met COVID.
 • Je kan 2 gratis tests aanvragen tussen juli en september.

Hoe zit het met mijn reisverzekering en het coronapaspoort?

Het hebben van een coronapaspoort heeft geen invloed op je verzekering.

Een reisverzekering zorgt dat je beschermd bent als je op reis ziek wordt. Ook door COVID. Ben je dus nog niet volledig gevaccineerd, dan is het afsluiten van een reisverzekering essentieel als je op reis gaat.

Ook na je vaccinatie is een reisverzekering zeker geen slecht idee. Het dekt je ook voor andere medische kosten. Als je langer moet blijven omdat je ziek bent of niet meer terug kan door een natuurramp, betaalt je verzekeraar een deel van je hotel. Opsporings- en reddingskosten zijn ook standaard gedekt.

Let wel op dat je alleen gedekt bent in je reisverzekering voor corona onder bepaalde voorwaarden.

 • Je moet je reis boeken als er nog geen negatief reisadvies (kleurcode rood) voor een bepaalde land is.
 • De meeste verzekeraars bieden je alleen maar dekking als je ziek bent, niet voor indirecte gevolgen. Sommige ook als je in quarantaine moet zonder ziek te zijn.
 • PCR-testen worden niet terugbetaald door je verzekeraar. Als je volledig gevaccineerd bent en een coronapaspoort hebt, moet je geen PCR-test meer afleggen.

Hoe zit het met mijn annulatieverzekering en het coronapaspoort?

Een coronapaspoort heeft geen invloed op je annulatieverzekering.

Bij een annulatieverzekering zijn vooral de kleurzones belangrijk. Je moet boeken op het moment dat het land van je bestemming groen of oranje gekleurd is. Als je boekt naar een rode zone, wordt je bij de meeste reisverzekeraars niet terugbetaald als je jouw reis annuleert.

 • Annuleer je de reis omdat je in België ziek wordt, ook COVID, betaalt je annulatieverzekeraar je terug.
 • Annuleer je jouw reis omdat je in quarantaine moet en dus niet op reis kunt vertrekken, betalen maar sommige reisverzekeraars je terug.
 • Een verzekeraar dekt je alleen als je om medische reden een vaccinatie moet weigeren en daardoor niet kan reizen. Als je zelf liever geen vaccinatie laat zetten en daardoor niet op reis mag, komt je verzekeraar niet tussen in de annulatiekosten.

Nu een reisverzekering corona afsluiten

Wil je graag een reisverzekering of annulatieverzekering tegen corona afsluiten? We hebben voor jouw een handig overzicht klaar staan met alle reisverzekeraars en hun corona dekkingen. Je kan via onze online vergelijkingstool in enkele minuten een offerte berekenen voor je reisverzekering. Sluit je reisverzekering of annulatieverzekering ook ineens online af.