Wat is ecodriving?

Ecodriving gaat uit van defensief en anticiperend rijgedrag. Je rijdt met andere woorden veiliger én je beperkt jouw CO2-uitstoot en andere emissies. Ecodriving verhoogt dus niet enkel de verkeersveiligheid, maar is ook goed voor het milieu en jouw portefeuille.

Autoverzekering vergelijken

Hoe ecologisch rijden?

Er zijn heel wat manieren om ecologisch te rijden. Hieronder sommen we een overzicht op van wat je kan doen om meer milieuvriendelijk te rijden.

Kies voor een milieuvriendelijke wagen

Alles begint bij de aankoop van jouw wagen. De meest milieuvriendelijke wagens zijn de elektrische wagens en hybridewagens (combinatie van elektrische motor en klassieke motor). Die wagens zijn in de meeste gevallen wel duurder dan de klassieke benzine- en dieselwagens.

Ook de fiscus stimuleert het kiezen van een milieuvriendelijke wagen. Zo zal je jaarlijkse wagenbelasting en inschrijvingstaks lager liggen bij milieuvriendelijke wagens.

Weetje: je kan eenvoudig via ecoscore.be checken hoe milieuvriendelijk jouw wagen is.

Beperk jouw snelheid

Hoe sneller je rijdt, hoe meer je verbruikt en hoe meer jouw wagen ook schadelijke stoffen uitstoot. Door jouw snelheid te beperken, verminder je niet enkel de uitstoot van schadelijke stoffen, maar verbruik je ook nog eens minder brandstof.

Schakel op een correcte manier

Schakel steeds op tijd. Een hogere versnelling betekent een lagere motorsnelheid wat dan weer leidt tot een lager verbruik. In het algemeen schakel je bij een benzinewagen op 2500 toeren en bij een dieselwagen op 2000 toeren. De meeste moderne wagens geven automatisch een indicatie wanneer je best dient te schakelen. Velen auto’s kunnen automatisch schakelen

Rijd met een constante snelheid

Probeer steeds met een constante snelheid te rijden en niet overbodig op te trekken of af te remmen. Op die manier verbruik je een stuk meer brandstof én verhoog je ook de uitstoot van schadelijke stoffen.

Onderhoud jouw wagen

Je verbruikt minder brandstof door regelmatig jouw wagen te onderhouden. Zo kan je al bijvoorbeeld elke maand jouw bandenspanning checken. Je rijdt immers het zuinigst wanneer je banden de juiste spanning hebben.

Vermijd grote energieverslinders

Denk maar aan: jouw motor niet onnodig laten draaien, de airco niet onnodig laten opstaan, jouw vensters gesloten houden tijdens het rijden, overbodig gewicht uit de wagen halen enzovoort. Allemaal zaken die je kan doen om minder brandstof te verbruiken én minder schadelijke stoffen uit te stoten. Als je toch graag de airco gebruikt, is het belangrijk om ook op tijd je airco bij te vullen.