Is een familiale verzekering het waard?

Een familiale verzekering is niet verplicht, maar ze wordt wel aangeraden. Is deze extra verzekering het echt waard? We vergelijken voor jou.

Wat is een familiale verzekering?

Een familiale verzekering vergoedt de schade die jij of je gezin aan andere toebrengen. Gezin mag je hier in een brede zin bekijken, niet alleen je kinderen en partner, maar ook je huisdieren zijn bijvoorbeeld verzekerd.

Schade aan je eigen spullen wordt dus niet gedekt door je familiale verzekering.

Waarmee kan een familiale verzekering helpen?

Een familiale verzekering dekt je dus als jij of je gezin schade aan andere toebrengen. In wat voor situaties kan dat nuttig zijn?

1. Familiale verzekering in het verkeer

Ook als zwakke weggebruiker, bijvoorbeeld op te voet of op de fiets, kan je een ongeval veroorzaken en in fout zijn. Stel, je steekt de straat over waar het eigenlijk niet mag, een auto wijkt uit om je niet te raken en botst daardoor tegen een boom. Niemand is gewond, maar de auto is flink beschadigd. De chauffeur kan jou dan aansprakelijk stellen. Als jij niet was overgestoken waar het niet mocht, dan was de auto nu niet beschadigd. Een familiale verzekering zou in dat geval dan bijstaan in de herstelkosten.

2. Familiale verzekering in je privéleven.

Je bent bij vrienden op bezoek en tijdens een uitzonderlijk goede mop ben je zo aan het lachen dat je niet oplet en je smost wat rode wijn op het witte tapijt. Niet onherroepelijk, maar het moet wel op een speciale manier proper gemaakt worden. Dat kost wel wat. Je vrienden hebben toch graag dat jij daarvoor instaat. Met een familiale verzekering zou da geen probleem zijn.

3. Familiale verzekering op reis

Je kinderen beschadigen op reis je vakantiewoning. Ook dat is vaak verzekerd door je familiale verzekering.

Is een familiale verzekering alleen nuttig voor families?

Ook voor alleenstaande is een familiale verzekering nuttig. Iedereen heeft wel eens een verstrooid momentje en ongelukken gebeuren snel. Fouten hoeven je niet altijd duur te komen staan.

Een familiale verzekering dekt je trouwens ook als je huisdier schade aanbrengt aan andere personen. Bijt je hond iemand tijdens een wandeling, dan kan je beroep doen op je familiale verzekering.

Wat kost een conflict zonder familiale verzekering?

De kosten van een conflict hangen natuurlijk af van wat het juist is, maar schadevergoedingen kunnen al snel hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de prijs van een flatscreen tv die je van een vriend laat vallen, of de medische kosten nadat je aansprakelijk bent gesteld voor een ongeluk. De premie voor een familiale verzekering ligt over het algemeen niet zo hoog, dus je bent goed beschermd voor een kleine prijs.