Zo verzorg je het gebit van je hond!

Een gezond gebit is essentieel voor het geluk van je hond. Toch zijn tandproblemen één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Hoe voorkom je ze en wat als je hond toch naar de dierenarts moet?

Hoe kan ik best de tanden van mijn hond verzorgen?

  • Je kan gebruik maken van het natuurlijk instinct van je hond om graag te kauwen. Door bepaalde speeltjes te geven waar je hond graag op kauwt, hou je ook de tanden proper.
  • Gezonde voeding en snacks. Er bestaan bepaalde snacks die het gebit van je hond mee onderhouden. Sommige honden zijn helemaal verlekkerd op deze “snoepjes”, waardoor de tanden proper houden geen werk, maar plezier wordt.
  • Poets om de twee weken het gebit van je hond. Ook voor honden bestaat er tandpasta. Dierenartsen raden aan om de paar weken toch de tanden van je hond te poetsen.

Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit bij een hond?

Het is soms moeilijk om als baasje door te hebben of het gebit van je hond nog gezond is of niet. Honden laten niet altijd zijn dat ze pijn hebben. Hoe sneller en regelmatiger er opgetreden kan worden, hoe beter voor de gezondheid van je hond. Daarom wordt er aangeraden om regelmatig naar de dierenarts te gaan.

We vatten hier de meest voorkomende oorzaken en gevolgen van een slecht gebit bij een hond samen.

  • Wisselen van het gebit. Net zoals mensen, heeft een hond eerst een melkgebit en daarna pas zijn of haar permanent gebit. Het doorkomen van de tanden of de wisseling van gebit kan in puppy’s en jonge honden pijn of problemen veroorzaken.
  • Tandplak is een combinatie van speeksel, voedselresten, water en bacteriën. Tandplak vormt zich als zachte brei tegen het tandvlees en rond de tanden van je hond. Hoeveel tandplak een hond aanmaakt, hangt van hond tot hond af. Sommige honden hebben er meer last van anderen.
  • Als tandplak niet behandeld wordt, verandert het in tandsteen. Tandsteen zorgt voor een slechte adem en mogelijk ook infecties, die veel pijn kan veroorzaken.
  • Een slecht gebit kan zorgen voor infecties aan de tanden,, waardoor je hond niet meer wilt eten of gedragsveranderingen kan vertonen.

Als infecties te erg worden, moeten de tanden soms getrokken worden. Operaties aan het gebit van je hond komen met een zeker prijskaartje, waar niet elke baasje op voorbereid is.

Komt een hondenverzekering tussen bij gebitsproblemen?

Ja, een hondenverzekering vergoedt je kosten van het dierenartsbezoek en eventuele operaties om slechte tanden weg te halen of proper te maken.

Moet je hond na de operatie medicatie nemen, dan worden die ook vergoedt door je dierenverzekering.

Het dieetvoer dat je hond eventueel nadien moet (blijven) eten zijn kosten voor jezelf. Dieetvoer is meestal wel duurder dan standaardvoedsel, dus het blijft key om ernstige problemen te vermijden. Een hondenverzekering komt tussen in de kosten door een bezoekje aan de dierenarts, zodat je ook niet moet twijfelen of wachten om te gaan tot het probleem zich voordoet.