Hoe het gebit van mijn hond verzorgen?

Een van de vaakst voorkomende ongemakken bij honden zijn aandoeningen aan het gebit. Daarom is het belangrijk om het gebit van jouw viervoeter goed te verzorgen.

Hondenverzekering berekenen

Wat is parodontitis bij honden?

Parodontitis is de nummer 1 mondaandoening bij honden. De aandoening is een gevolg van een slechte mondhygiëne. Eén van de symptomen bij parodontitis is een slechte adem (halitose).

Meer dan 3 op 4 honden ouder dan 4 jaar hebben tandproblemen waaronder voornamelijk parodontitis vanwege het losraken van de tanden en andere soms ernstige aandoeningen. De gevolgen ervan kunnen serieus zwaar zijn. Daarom is gepaste zorg en vooral preventie essentieel. Zo is een goede mondhygiëne noodzakelijk om deze problemen te voorkomen.

Wat ligt aan de oorzaak van parodontitis?

Het begint allemaal met tandplak. Tandplak is een bacteriële biofilm die zicht afzet en hecht aan het oppervlak van de tanden. Vervolgens hoopt het zich op tussen de tanden en het tandvlees. De tandplak vormt zich snel na de maaltijd (binnen 6 à 8 uur), maar is onzichtbaar voor het blote oog.

Het is de aanwezigheid van die bacteriën die de tandontsteking veroorzaakt en ook de bijhorende aandoeningen. Er kunnen systematische consequenties optreden omdat bacteriën in het bloed terechtkomen en in het lichaam worden opgenomen. Denk maar aan luchtwegaandoeningen, leverafwijkingen, spijsverteringsproblemen, nierinsufficiëntie, oogaandoeningen, hartkwalen etc.

Zijn honden gevoeliger aan tandplak?

Honden (en katten) zijn inderdaad gevoeliger aan tandplak. Daarbij speelt het ras van het dier een rol. Zo worden kleinere honden (minder dan 8kg) vaker en ernstiger getroffen door tandplak. Ook jongere honden (en katten) hebben hier vaker last van.

Hoe verzorg ik de tanden van mijn hond?

Het is soms een lastig werkje, maar het is belangrijk om de tanden van jouw hond goed te poetsen. Een goede poetsbeurt is namelijk zeer effectief indien het regelmatig wordt gedaan. Raadpleeg zeker jouw dierenarts voor advies over de meest geschikte tandpasta’s en tandenborstels. Je kunt de aankoop ervan volledig laten financieren als je een dierenverzekering hebt met het pakket Preventie.

Naast tandenpoetsen is het ook aangeraden om jouw hond te laten kauwen op specifieke botten of kauwsticks. Aanvullend kan je dan nog antibacteriële tandheelkundige oplossingen aan het drinkwater toevoegen.

Is het nodig om tandplak te laten verwijderen?

Het is erg belangrijk om de tandplak bij jouw hond te laten weghalen om tand- en tandvleesproblemen te voorkomen. De dierenarts verwijdert de tandplak meestal onder algehele anesthesie. Naast het verwijderen van de tandplak kan de dierenarts ineens ook losse of slechte tanden weghalen.

De dierenverzekering van Santévet betaalt het weghalen van tandplak éénmaal per jaar na twee jaar dekking.