Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?

Honden en chocolade zijn geen goede combinatie. Heeft je hond chocolade gegeten, dan kan die daar erg ziek van worden.

Vergelijk je hondenverzekering

Is chocolade giftig voor honden?

Ja, chocolade is giftig voor honden.

Dat komt omdat er in chocolade theobromine zit. Dit is een plantaardige stof in de familie van cafeïne. Mensen kunnen die stof zonder (al te veel) problemen verteren, maar honden niet. Voor honden werkt deze stof als een gif op hun centraal zenuwstelsel, hun hart en hun longen. Dat kan een fatale afloop hebben.

Naargelang hoe groot je hond is zal die meer of minder chocolade aankunnen. Een overdosis is snel gebeurd, dus je kan best je chocolade zo ver mogelijk weghouden van je hond.

Wat zijn de symptomen als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Hond heeft chocolade gegeten, denk je? Ben je niet zeker of was je te laat om het te stoppen, hou dan zeker een oogje in het zeil voor de volgende symptomen.

  • Onrustigheid of juist lusteloosheid
  • trillen
  • krampen
  • veel meer drinken en plassen dan gewoonlijk
  • braken
  • diarree
  • hartritmestoornissen
  • verhoogde ademhaling
  • verhoogde hartslag

Merk je dat je hond deze symptomen vertoont, ga dan meteen naar de dierenarts.

Wat moet ik doen als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Als je hond de bovenstaande symptomen vertoont, of als je gezien hebt dat je hond chocolade heeft gegeten, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als je nog binnen de twee uur naar de dierenarts kan, dan kan die je hond laten braken om de giftige stoffen uit het lichaam te krijgen.

Er bestaat geen antigif, maar de dierenarts kan de symptomen van je hond behandelen.

Als je hond maar een kleine hoeveelheid chocolade heeft gegeten, minder dan 2 gram per kilo van zijn gewicht, dan is de kans groot dat je hond niet ziek gaat worden.

Helpt mijn hondenverzekering als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Ja. Als je hond ziek is en je naar de dierenarts moet, dan helpt je hondenverzekering je met de kosten. Je hondenverzekering dekt kosten zoals het bezoek aan de dierenarts zelf, eventuele medicijnen en zelfs een operatie als het nodig is.

Hoeveel je terugkrijgt, hangt af van de formule die je kiest, maar zelfs de goedkoopste hondenverzekering drukt je kosten al aanzienlijk.

Honden durven al wel eens iets snoepen dat ze niet mogen en een hondeneigenaar maakt zich vaak zorgen. Mogen honden noten eten is een andere vraag die je je als hondeneigenaar al wel eens hebt gesteld. Gelukkig kan een extra dierenartsbezoek nooit kwaad met een dierenverzekering.