Lening herzien: wanneer en hoe?

Door je lening te herzien kan je vaak heel wat besparen. Maak vandaag nog een afspraak met een hypotheek expert.

Maak een afspraak

Wat is een herfinanciering of een herziening van mijn lening?

Door een herfinanciering van je hypothecaire lening aan te gaan, kan je een nieuwe lening afsluiten. Dat kan je bijvoorbeeld doen als je een voor die nieuwe lening een lagere rentevoet zou krijgen. Dan betaal je namelijk op het einde van de rit heel wat minder.

Je mag je hypothecaire lening namelijk vervroegd afbetalen. Dat kan dus door een nieuwe lening aan te gaan, als dat voordeliger is. Je kan op dat moment bijvoorbeeld ook kiezen om langer af te betalen voor die nieuwe lening, waardoor je maandelijkse lasten dalen. Dat kan handig zijn als je door omstandigheden toch wat meer financiële ademruimte nodig hebt.

Is mijn lening herzien interessant?

Je lening herzien is interessant als je daardoor kan besparen. Door een lening aan een goedkopere rentevoet aan te gaan kan je bijvoorbeeld aan het eind van de rit besparen. Je moet wel goed naar het hele plaatje kijken, want je lening herzien kost ook geld.

Je lening herzien kan nooit kwaad. Het is niet omdat je jouw opties bekijkt dat je ook verplicht bent om af te sluiten. Laat een expert je bijstaan. Maak vandaag nog een afspraak. Dan ben je hoogstens wat tijd kwijt, maar heel wat info rijker.

Kan ik mijn hypothecaire lening herfinancieren bij mijn eigen bank?

Je bank is niet verplicht je een herfinanciering van je hypotheek toe te staan.

Je mag een woonlening vervroegd terugbetalen. In principe kan je dus een nieuwe, goedkopere lening aangaan, om je vorige hypothecaire lening af te betalen.

Als je die nieuwe lening bij je huidige bank afsluit, betaal je een schadevergoeding van drie maanden interest. Die schadevergoeding betaal je omdat de bank de lening moet herplaatsen naar een lagere rente. Daar komen ook nog eens dossierkosten bij.

Is een herfinanciering dan wel interessant? Dat kan je makkelijk berekenen. Vergelijk het totale bedrag van je afbetaling plus de drie maanden interesten, met het bedrag dat je zou betalen als op je nieuwe lening plus de dossierkosten. Toch een berekening die je liever niet zelf maakt? Je kan via de bovenstaande knop ook een afspraak maken met een hypotheek expert.

Waarom veranderen van bank?

Veranderen van bank kan verschillende redenen en voordelen hebben. Als je graag je hypothecaire lening bij een bepaalde bank wilt afsluiten, dan zullen de meeste banken vragen om ook een zichtrekening bij hen af te sluiten. Op die zichtrekening moet je dan elke maand een bepaald altijd verrichtingen doen, zodat de bank zeker is dat je die gebruikt.

Hoe gaat een financiering als ik van bank verander?

Ook als je van bank veranderd, moet je de bovenstaande info goed doornemen. In het kort: je betaald een kleine schadevergoeding als je jouw lening wilt herzien en dossierkosten. Dan nog kan het wel zijn dat je nieuwe lening je uiteindelijk goedkoper uitkomt.

Van bank veranderen als je woonlening nog loopt, brengt ook nog het volgende met zich mee.

Je gaat opnieuw naar de notaris moeten voor het schrijven van een nieuwe lening. Je nieuwe bank moet namelijk voor de eerste keer je nieuwe hypotheek registreren, met de nodige wettelijke waarborgen.  Je vorige hypotheek bij je vorige bank moet geschrapt worden. Dat heet een handlichting.

Voor al dat betaal je natuurlijk wel wat bij. Je dossierkosten zullen hoger liggen, want je bank maakt een volledig nieuw dossier aan.

Of dit voordeliger is of niet, hangt af van wat je nog moet betalen voor je huidige lening versus wat je zou betalen voor je nieuwe lening?

Is van bank veranderen het waard?

Vind je de rekensom toch moeilijk om zelf te maken, of heb je graag een expert om je bij te staan? Je kan hier een afspraak maken met een hypotheekexpert die je bijstaat met advies. Zo kan je makkelijk hypothecaire leningen vergelijken en de beste keuze vinden.