Marters verjagen uit de auto? Zo doe je dat!

Last van marters? Voor je eigen veiligheid en om schade aan je auto te voorkomen, kun je ze best zo snel mogelijk verjagen.

Bereken je autoverzekering

Waarom marters verjagen uit de auto?

Marters zijn kleine roofdieren. In België zijn er boommarters en steenmarters, twee soorten marters die veel schade kunnen aanrichten aan je wagen. Voor marters is je wagen namelijk een gezellig, warm hol dat ze kunnen gebruiken om hun territorium te markeren.

Marters verstoppen zich vooral in de motorkap en knagen graag aan kabels en isolatiemateriaal om zo hun geursporen achter te laten. Leuk voor hen, maar minder voor jou. Doorgeknaagde kabels kunnen heel gevaarlijk zijn en de schade herstellen kan heel wat kosten. Water, olie of remvloeistof kan gaan lekken en het elektrische systeem of verschillende sensoren kunnen daardoor ernstig beschadigd worden en stukgaan.

Steenmarters vangen of doden mag niet, want het is een beschermde diersoort. Verjagen en je auto veilig houden is dus je beste optie.

Hoe kan ik best marters verjagen?

Er zijn verschillende manieren om steenmarters te verjagen.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes:

Wil je graag snel iets proberen met spullen die je waarschijnlijk thuis hebt liggen? Je kan proberen een pluk hondenhaar in je auto leggen. De geur van een hond zou de marters moeten wegjagen.

Een wc-blokje of een doek die je in ammoniak drenkt, zou ook werken, volgens sommigen. Je kunt ook proberen een stuk kippengaas onder je wagen leggen, want daar lopen steenmarters niet graag over.

Deze middeltjes zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar je kan altijd eens proberen.

Marterwerende tapijten

Werken de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet, dan kan je kiezen om een marterwerend tapijt te kopen. Die leg je onder je auto. Maters lopen daar niet graag over, dus zouden je auto met rust laten.

Martersprays

Een marterspray bestaat ook. Die spray verspreidt een geur waar marters niet tegen kunnen. Ze vermijden dan ook auto’s die naar de spray ruiken. Je zou deze spray wel elke dag moeten aanbrengen, waardoor het wel wat moeite vraagt.

Ultrasoon geluiden

Sommige auto’s hebben een systeem geïnstalleerd dat marters verjaagd door een ultrasoon geluid te gebruiken. Het systeem produceert een hoge pieptoon dat mensen niet kunnen horen. Marters horen het wel en kunnen het geluid niet uitstaan.

Het nadeel is dat je het apparaat, maar aan één kant van de motorkap kan bevestigen, dus aan via de andere kant kan een marter nog wel binnensluipen. Ook andere dieren, zoals vleermuizen of honden kunnen het geluid niet aanstaan. Niet ideaal als je een hond thuis hebt, dus.

Elektroschok

Een ander systeem stuurt elektroschokken door de motorruimte. Dat werkt een beetje zoals een prikdraad. Belangrijk is wel om dit door een professioneel iemand te laten installeren. Zo kom je zeker niet in de problemen met je autoverzekering.

Wat als marters mijn auto hebben beschadigd?

Een ba verzekering zal je niet dekken voor schade voor de herstellingskosten. Een mini of een full omnium bieden je soms wel hulp, maar niet altijd. Je autoverzekering vergelijken is dus een echte must.