Voorkom ongevallen: zo fiets je veilig naar school!
Naar school fietsen is gezond, goed voor het milieu, en kan super leuk zijn. Maar toch hou je als ouder misschien je hart vast aan de gedachte alleen. Fietsen naar school kan ook veilig. En loopt er toch iets fout? Dan helpt een fiets- of ongevallenverzekering je verder.
1. Oefening baart kunst
Simpele logica: hoe beter je kind kan fietsen, hoe veiliger op de weg. En hoe meer je oefent, hoe beter je kind zal kunnen fietsen. Probeer zo snel mogelijk van steunwieltjes af te stappen. Evenwicht houden op de fiets is het belangrijkste én het moeilijkste deel van fietsen en steunwieltjes halen dat juist weg.
Probeer zoveel mogelijk met de fiets te rijden. Jonge kinderen, onder de 10 jaar, mogen altijd op het trottoir fietsen. Zo kun je zo rustig en veilig leren fietsen.
2. Déjà vu
De meeste ongevallen met fietsers gebeuren omdat de fietser zelf is afgeleid. Zeker bij jongere kinderen kan dat wel eens gebeuren. Zorg er dus voor dat je de route naar school al enkele keren aflegt en telkens op de gevaren wijst.
Geef voldoende tips en herhaal het maar tot je die fameuze “ja, ja!” hoort. Je kan een paar keer, als je kind voldoende kan fietsen, achter je kind fietsen en hem of haar zelf laten zeggen op welke punten er gelet moet worden. Doe dat tot je enkele keren foutloos de route hebt afgelegd.
3. Samen sterk
Sommige scholen organiseren “fietspools”. Onder begeleiding van een volwassene, kunnen kinderen dan in groep naar school fietsen. Je kind moet wel goed genoeg kunnen fietsen om in de groep te blijven. Goed oefenen dus!
Een fietsmeter geeft praktische tips om kinderen beter met het verkeer te laten omgaan. Mobiel Vlaanderen helpt scholen ook om een schoolroutekaart op te stellen. Daarop vind je de veiligste wandel- en fietsroutes.
4. De juiste uitrusting
De juiste fietsuitrusting is uiteraard ook belangrijk voor de veiligheid van je kind. Draag altijd een helm die goed past en goed vastzit. Een fluohesje is ook een echte must.
Voor extra veiligheid kan je checken dat er geen loshangende veters zijn of kleding die in de wielen of ketting terecht kan komen.
5. Fietsverzekering en ongevallenverzekering
Loopt er toch iets mis, dan is het nuttig om een fietsverzekering of een ongevallenverzekering te hebben. Een fietsverzekering helpt je met alle kosten rond de fiets. Wordt die bijvoorbeeld gestolen of moet die hersteld worden, kan je beroep doen op je verzekeraar. Een goed onderhouden fiets maakt fietsen niet alleen makkelijker en aangenamer, maar ook een stuk veiliger.
Je hospitalisatieverzekering helpt je als je kind na een ongeval in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Zo kan je jouw kind de beste zorg geven, zonder te moeten stilstaan bij de kost.
Verkeersongevallen zorgen vaak voor blijvend letsel. In dat geval kan je beroep doen op een ongevallenverzekering. Die geeft je dan een vergoeding om blijvende kosten te kunnen opvangen.