Ondernemen

Als bedrijfsleider of zelfstandige loop je specifieke risico’s. Je wilt kunnen ondernemen in alle veiligheid, zonder je harde werk te verliezen door onvoorziene omstandigheden. Verschillende verzekeringen kunnen je die veiligheid geven.

Welke verzekeringen kan ik afsluiten als ondernemer?

Of je nu een fysieke winkel hebt of volledige digitaal te werk gaat, je wilt je beroepsactiviteiten kunnen voorzetten en waarborgen.

Cyberverzekering voor ondernemers

Een cyberverzekering dekt je voor de riscio’s van cybercriminaliteit zoals hacking, afpersing en andere. Experts staan je bij met hulp rond communicatie tijdens crisismoment en gespecialiseerde security zorgt ervoor dat je software zo veilig mogelijk is. Van zodra je bedrijf activiteiten online doet, is een cyberverzekering een echte must in onze moderne samenleving.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wordt je bedrijf aansprakelijk gesteld voor schade? Dan kan je zeker hulp gebruiken. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt verdedigingskosten en geeft je juridische en PR hulp. Per sector loop je natuurlijk specifieke risico’s  en kan je dus ook een specifieke verzekering afsluiten.

Hoe kan ik extra pensioensparen als ondernemer?

Het wettelijk pensioen reflecteert je harde werk niet. Je kan daarom kiezen als zelfstandige om zelf extra bij te sparen. Dat geeft je een mooie buffer voor later. Plus, je krijgt er ook nog eens een mooi fiscaal voordeel van. We geven je overzicht van de grote formules.

Vrij Aanvullend Pensioen

Het Vrij Aanvullende Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een formule van pensioensparen bovenop je wettelijk pensioen. Of je nu een vennootschap hebt of een éénmanszaak, je kan altijd een VAPZ afsluiten. Je stortingen zijn ook aftrekbaar als beroepskost. Je kan kiezen uit een standaard VAPZ of een sociaal VAPZ dat je nog extra beschermd.

Individuele Pensioentoezegging

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een formule van pensioensparen voor bedrijfsleiders van vennootschappen. Je kan je stortingen ingeven als bedrijfskost en een mooi fiscaal voordeel krijgen. Er zijn twee formules, een spaarformule en een belegformule.

Pensioensovereenkomst

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandige (POZ) is een pensioensparen voor zelfstandigen zonder vennootschap. Je krijgt niet alleen een mooi fiscaal voordeel, je kan ook je stortingen ingeven als bedrijfskost en zo minder sociale bijdragen betalen. Je kan kiezen uit twee takken, een veilige optie met een laag rendement, of een risico met een hoog rendement en een iets hoger risicogehalte.

RIZIV voor geconventioneerde artsen

Pensioensparen met een bijdrage van het RIZIV kan voor zelfstandige in de medische sector. Geconventioneerde artsen, tandartsen, apothekers, logopedisten, kinesitherapeuten en zelfstandige verpleegkundigen kunnen allemaal gebruik maken van het RIZIV voor het pensioensparen.

Waarom extra verzekeringen afsluiten als ondernemer?

Je wilt als ondernemer je harde werk niet in het water zien vallen door een onvoorziene omstandigheid. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf en je gezin, maar je werknemers rekenen ook op je. Een verzekering kan je al dat soort zorgen afnemen. Sommige verzekeringen, zoals het pensioensparen, geven je daarboven ook een fiscaal voordeel.

Als zelfstandige loop je heel specifieke riscio’s met verregaande gevolgen. Om je beter te kunnen focussen op de groei van je bedrijf, kan een verzekering die zorgen van je wegnemen.