Reizen met huisdieren

Wil je graag met jouw huisdier op reis gaan? Kom met onze nuttige tips te weten hoe je dat het beste kan doen.

Bereken jouw reisverzekering

Welke reisdocumenten zijn verplicht voor je huisdier?

Reizen binnen de Europese Unie

Jouw huisdier dient te beschikken over een Europees paspoort wanneer die met jou meereist naar een land binnen de Europese Unie. Dat paspoort is identiek voor alle lidstaten van de Europese Unie.

Verder ben je verplicht een identificatie bij je huisdier te laten aanbrengen. In België gebruikt men een microchip die onderhuids dient aangebracht te worden door een dierenarts.

Tenslotte dien je jouw huisdier te laten inenten tegen hondsdolheid. Het bewijs van vaccinatie wordt door de dierenarts vermeld op het Europees paspoort van het dier.

Reizen buiten de Europese Unie

Je dient hier zowel met de bovenstaande voorwaarden rekening te houden als die met het land van bestemming. Je kan steeds de ambassade of het consulaat van het betrokken land contacteren omtrent jouw vragen aangaande de voorwaarden.

Op reis met de auto of het vliegtuig?

Op reis met de auto

Wanneer je op reis gaat met de wagen, verschillen de regels afhankelijk van het land:

  • In België en Frankrijk mag de bestuurder van de wagen niet gehinderd worden door het huisdier. Een hond bijvoorbeeld dient best vastgemaakt te worden op de achterbank of mag in een open koffer zitten gescheiden van de andere inzittenden door middel van een hek of ruit.
  • In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland dient een hond beslist vastgemaakt te worden op de achterbank of in de koffer (niet volledig afgesloten).

Win zoveel mogelijk informatie in over de regels van het land zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Op reis met het vliegtuig

Een vliegtuigmaatschappij hanteert strikte regels wanneer het aankomt op reizen met een huisdier. Zo dien je steeds de verplichte reisdocumenten (Europees paspoort, identificatie en bewijs van vaccinatie) aan de maatschappij te tonen.

De vliegtuigmaatschappijen hanteren tevens hun eigen regels bij het reizen met een huisdier. Daarom is het aangeraden om contact op te nemen met jouw luchtvaartmaatschappij om je voldoende te informeren over de regels die zij toepassen.

Is je huisdier mee verzekerd in de reisverzekering?

Vele reisverzekeringen dekken de medische kosten en/of repatriëring van jouw huisdier. Reisverzekeraars zien een hond, kat of paard als een huisdier. Ongeregistreerd dieren zoals cavia’s, goudvissen, konijnen enzovoort vallen niet onder de dekking van je reisverzekering.

Reisverzekering voor jou en je huisdier

Van plan om binnenkort met je huisdier op reis te vertrekken? Bepaalde kosten voor jouw huisdieren worden in de reisverzekering gedekt. Bereken hier jouw reisverzekering en vergelijk de dekkingen van de verschillende verzekeraars.

Bereken je reisbijstandsverzekering