Wat is het roze formulier?

Eindelijk, je hebt een nieuwe auto!  Heb je die al ingeschreven bij de DIV? Dat is wettelijk verplicht. Wanneer moet je je auto inschrijven en hoe gaat dat in zijn werk? En waarvoor gebruik je het roze formulier?

Wat is het roze formulier voor je auto?

Wat is het roze formulier nu eigenlijk? Dit formulier gebruik je als een aanvraag tot inschrijving van het voertuig.  Dit is onmisbaar om jouw voertuig in te schrijven en het tweedelig kentekenbewijs en nieuwe nummerplaat te krijgen. Met dit formulier kan je alle types van voertuigen inschrijven.

Het roos formulier voor je auto bestaat uit twee delen. Na ontvangst knip je het inschrijvingsbewijs zelf voorzichtig in twee. De twee delen vormen samen één document met hetzelfde veiligheidsnummer. Je hebt beide delen nodig voor de inschrijving, herinschrijving en de verkoop van je auto. Een deel van het kentekenbewijs bewaar je thuis en het andere deel moet je altijd in je auto bewaren. Voor de inschrijving, herinschrijving of de verkoop van een voertuig zijn namelijk beide delen van het inschrijvingsbewijs vereist.

Waarom heb ik het roze formulier nodig?

Dankzij het roze formulier  mag jij lekker koersen op de weg. Of mag je op weg rijden en je flink aan alle regels houden, in elk geval. Het roze formulier is een wettelijke verplichting. Je schrijft je voertuig in bij de DIV via het roze formulier. Door deze inschrijving krijg je van de DIV een nummerplaat en een inschrijvingsbewijs, ook wel kentekenbewijs genoemd.

Waar kan ik het roos formulier krijgen?

Koop je een nieuwe auto of motor? Dan krijg je van de verkoper, zowel van de garagehouder als van een particuliere verkoper, het roze formulier mee. Je hebt dit formulier niet alleen nodig voor de inschrijving van je motor of auto bij de DIV, maar ook om een verzekering aan te vragen.

Hoe vul ik het roos formulier van de auto in?

Elk formulier heeft een voorgedrukte barcode (vak X12). Het is eentalig, maar het kan ook gebruikt worden om een inschrijvingsbewijs in een andere landstaal aan te vragen. Het is belangrijk dat je het roze formulier van de auto correct en zelf kan invullen.

Vak X1: Duid aan of je een nieuwe nummerplaat (1) wenst of reeds over een nummerplaat beschikt (2). In dit laatste geval, vermeld je dan het nummer in vak “A”.

Vak X2 : aankruisen met een X of het gaat over een nieuw of gebruikt voertuig.

Vak X3 : Hier duid je aan formaat ofwel normale plaat, speciale plaat of vierkant formaat.

Vak P3 : de juiste brandstof aanduiden

Vak X6: aankruisen indien van toepassing ofwel 1-demonstratievoertuig: plaatnummer opgeven of 2- ingevoerd uit: land opgeven

Wat moet je doen als je het roze formulier hebt ontvangen?

Je moet eerst controleren of het kentekennummer dat is vermeld op het inschrijvingsbewijs identiek is aan het nummer op uw nummerplaat. Daarna check je of alle andere gegevens correct zijn.

Wat als je een fout opmerkt?

Stel je hebt een verkeerd formaat van nummerplaat of een fout op uw inschrijvingsbewijs, dan neem je rechtstreeks contact op met het callcenter van de DIV. Om problemen te voorkomen, doe je dat best zo snel mogelijk.

Ik ben het roos formulier kwijt! Wat nu?

Geen paniek, dat kan makkelijk opgelost worden. Je moet zo snel mogelijk een aangifte doen bij de lokale politie, die je een attest van diefstal of verlies zal geven.

Bezorg dat attest nadien aan je verzekeraar die je zal helpen om een aanvraagformulier in te vullen dat toegewezen is voor de DIV (Dienst Inschrijving van Voertuigen). Je verzekeraar plakt op dit aanvraagformulier een sticker die bewijst dat je auto verzekerd is.

Een tip dat je van ons meekrijgt: veilig rijden en het roze formulier altijd in de auto hebben.

Bereken de autoverzekering voor je nieuwe wagen