Inschrijvingsbewijs
Heb je zonet een wagen gekocht? Dan dien je jouw wagen eerst in te schrijven bij de DIV vooraleer je ermee op de openbare weg kunt rijden. Bij de inschrijving ontvang je naast jouw nummerplaat ook het inschrijvingsbewijs.
Wat is het inschrijvingsbewijs?
Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs is een grijs en geel document voor het inschrijven van je voertuig. Dit document bewijst dat je voertuig is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen). Dat is namelijk verplicht voor je op weg mag. Je hebt dit document dus nodig als je met jouw auto op de openbare weg wilt rijden. Dat document moet je ook kunnen voorleggen, en je riskeert een boete als je dat niet kan.
Hoe ziet het inschrijvingsbewijs eruit?
Het document heeft een grijs en gele kleur en bestaat uit 2 delen:
- Symbool auto: dit deel moet altijd in het voertuig blijven.
- Symbool huis: dit deel moet je thuis bewaren.
Er staat een heleboel belangrijke gegevens op je inschrijvingsbewijs: je kenteken, het chassisnummer, het type voertuig, en je persoonlijke gegevens als eigenaar. Hou het document dus op een veilige plaats. Deze gegevens heb je onder andere nodig als je een autoverzekering wilt afsluiten.
Waarom heb ik een inschrijvingsbewijs nodig?
Een inschrijvingsbewijs fungeert als de identiteitskaart van je voertuig. Als je een tweedehandswagen hebt, vind je hier ook de datum van de eerste inschrijving op.
Bij de autokeuring leg je het eerste deel van het document voor. Bij een tweedehandskeuring leg je beiden delen voor.
Naast de tweedehandskeuring zijn er nog een aantal situaties waarbij beide delen van het inschrijvingsbewijs moeten worden voorgelegd:
- Inschrijving van het voertuig
- Verkoop van het voertuig
- Herinschrijving van het voertuig
- Aanvraag nieuw inschrijvingsbewijs
- Adreswijziging op het inschrijvingsbewijs
- Overdracht na overlijden
Hoe krijg ik dit bewijs?
Je kan het formulier voor het inschrijvingsbewijs aanvragen bij:
- De dealer waar je jouw wagen hebt gekocht
- Jouw verzekeringsmaatschappij
- De technische controle
- De DIV
Als je kiest om het formulier via je makelaar of verzekeringsmaatschappij te laten versturen, zal dit zeer snel via het internet gebeuren.
Kies je voor het formulier op te laten sturen naar de DIV, dan zal het iets meer tijd in beslag nemen. Je krijgt het bewijs en je kenteken via de post.
Je dient voor het inschrijvingsbewijs 26 euro aan de postbode te betalen. In geval van afwezigheid zal de postbode een afwezigheidsbericht achterlaten en zal het bewijs 15 dagen beschikbaar zijn in het postkantoor of postpunt. Na 15 dagen wordt het teruggestuurd naar DIV Brussel waar je het kan afhalen met betaling via bancontact.
Wat als je inschrijvingsbewijs gestolen, verloren of beschadigd is?
Je kan dan een duplicaat van je inschrijvingsbewijs krijgen. Dat duplicaat kost je 26 euro. Je moet aangifte doen bij de politie om een attest van diefstal of verlies te krijgen. Je doet dat door een aanvraagformulier van je roze formulier te bezorgen aan DIV:
Als het inschrijvingsformulier beschadigd is, dan voeg je het beschadigde exemplaar toe bij de aanvraag tot inschrijving. Kleef daarop ook een sticker die aangeeft dat je verzekerd bent. Die sticker kan je krijgen van je verzekeraar.
Als je jouw inschrijvingsbewijs heeft verloren of het is gestolen, dan moet je daarvan eerst aangifte doen bij de politie. De politie geeft je dan een attest van verlies of diefstal. Stuur dat attest samen met je roze formulier. Op het attest moeten de volgende gegevens staan:
- de naam, voornaam en volledig adres van de titularis
- de nummerplaat
- de gegevens van het voertuig
- de datum, zegel, naam en handtekening van de overheid die het attest aflevert
Autoverzekering berekenen
Heb je een nieuwe of tweedehandswagen gekocht? Bereken dan online jouw autoverzekering in enkele stappen en kies zelf welke verzekering het best bij jou past.