Inschrijvingsbewijs

Heb je zonet een wagen gekocht? Dan dien je jouw wagen eerst in te schrijven bij de DIV vooraleer je ermee op de openbare weg kunt rijden. Bij de inschrijving ontvang je naast jouw nummerplaat ook het inschrijvingsbewijs.

Bereken jouw autoverzekering

Wat is het inschrijvingsbewijs?

Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs is een grijs- en geelkleurig document voor het inschrijven van je voertuig. Dit document levert bewijs dat je voertuig is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen). Je dient over dit attest te beschikken voordat je met jouw wagen de openbare weg opgaat.

Hoe ziet het inschrijvingsbewijs eruit?

Het document heeft een grijs en gele kleur en bestaat uit 2 delen:

 1. Symbool auto: dit deel moet altijd in het voertuig blijven.
 2. Symbool huis: dit deel moet je thuis bewaren.

Waarvoor dient het inschrijvingsbewijs?

Het is een bewijs dat jouw wagen bij de DIV is ingeschreven en op de openbare weg mag rijden. Het inschrijvingsbewijs kan je vergelijken met de identiteitskaart van je voertuig. Dit document bevat het chassisnummer van de wagen, het type voertuig, de naam en het adres van de eigenaar, en het kenteken. Als er meerdere eigenaars zijn, vind je er de datum van de eerste inverkeerstelling op.

Bij de autokeuring dien je het eerste deel van het document voor te leggen. Bij een tweedehandskeuring dienen de 2 delen voorgelegd te worden vooraleer de inschrijving kan overhandigd worden.

Naast de tweedehandskeuring zijn er nog een aantal situaties waarbij beide delen van het inschrijvingsbewijs moeten worden voorgelegd:

 • Inschrijving van het voertuig
 • Verkoop van het voertuig
 • Herinschrijving van het voertuig
 • Aanvraag nieuw inschrijvingsbewijs
 • Adreswijziging op het inschrijvingsbewijs
 • Overdracht na overlijden

Waar kan je het inschrijvingsbewijs verkrijgen?

Je kan het formulier voor het inschrijvingsbewijs aanvragen bij:

 • De dealer waar je jouw wagen hebt gekocht
 • Jouw verzekeringsmaatschappij
 • De technische controle
 • De DIV

Als je kiest om het formulier via je makelaar of verzekeringsmaatschappij te laten versturen, zal dit zeer snel via het internet gebeuren.

Kies je voor het formulier op te laten sturen naar de DIV, dan zal het iets meer tijd in beslag nemen. Je krijgt het bewijs en je kenteken via de post.

Je dient voor het inschrijvingsbewijs 26 euro aan de postbode te betalen. In geval van afwezigheid zal de postbode een afwezigheidsbericht achterlaten en zal het bewijs 15 dagen beschikbaar zijn in het postkantoor of postpunt. Na 15 dagen wordt het teruggestuurd naar DIV Brussel waar je het kan afhalen met betaling via bancontact.

Wat als je inschrijvingsbewijs gestolen, verloren of beschadigd is?

Bij diefstal of verlies van je document kan je een duplicaat van je inschrijvingsbewijs aanvragen. Dat duplicaat kost je 26 euro. Je moet aangifte doen bij de politie om een attest van diefstal of verlies te krijgen.
Opgelet: bij diefstal van je document in de auto bijvoorbeeld, volstaat het niet meer om enkel met dit deel een ander voertuig in te schrijven. Je bent verplicht beide delen te laten zien.

Bij beschadiging moet je het beschadigd exemplaar bijvoegen bij de aanvraag tot inschrijving. Op het aanvraagformulier kleef je een sticker die je van jouw verzekeraar krijgt om aan te tonen dat het voertuig verzekerd is.

Autoverzekering berekenen

Heb je een nieuwe of tweedehandswagen gekocht? Bereken dan online jouw autoverzekering in enkele stappen en kies zelf welke verzekering het best bij jou past.

Bereken jouw autoverzekering