Kan ik mijn schuldsaldoverzekering opzeggen?

Ook je schuldsaldoverzekering kan je opzeggen zoals andere verzekeringen. Lees hier waar je op moet letten om te zien of je schuldsaldo opzeggen de beste keuze is voor jou.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering sluit je vaak samen af met je hypothecaire lening. De schuldsaldoverzekering is een soort levensverzekering. Als jij of je partner overlijdt voor je de hypothecaire lening kan afbetalen, zal de schuldsaldoverzekeraar het uitstaande saldo volledig of gedeeltelijk kwijtschelden.

Ook voor alleenstaande kan een schuldsaldoverzekering interessant zijn. Als je overlijdt als alleenstaande, zou je familie je lening verder moeten betalen.

Wanneer kan ik een schuldsaldoverzekering opzeggen?

Net zoals bij andere verzekeringen kan je jouw schuldsaldoverzekering jaarlijks opzeggen. Je dient dan drie maanden voor de vervaldag jouw verzekeraar daarvan op de hoogte te stellen.

In sommige gevallen wordt de schuldsaldoverzekering automatisch stopgezet. Denk daarbij aan het voorbeeld waarbij je jouw woonkrediet herfinanciert bij een andere kredietverstrekker. In dat geval sluit je een nieuwe lening af en kan je dus ook opnieuw een schuldsaldoverzekering kiezen.

Wat met je schuldsaldoverzekering na afbetaling lening?

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, naargelang de keuzes die je maakte toen je het contract afsloot:

  • Je kan je verzekering laten voortlopen als het een overlijdensverzekering is, die dus niet gekoppeld is aan je woonkrediet.  Als je dan overlijdt voor de vervaldatum van je verzekering, betaalt de verzekeraar het verzekerd aan je nabestaanden in plaats van aan de bank. De schuld met de bank is namelijk al afbetaald door jou.
  • Je kunt je schuldsaldoverzekering afkopen.
  • Je schuldsaldoverzekering eindigt automatisch als je lening is afbetaald.

Schuldsaldoverzekering opzeggen: waarop moet ik letten?

Je kan je schuldsaldoverzekering opzeggen zoals anderen verzekeringen. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden om de beste keuze te maken. We zetten ze hier op een rijtje.

Je verliest de voordelen van je huidige schuldsaldoverzekering

Wanneer je van schuldsaldoverzekeraar verandert, bestaat de kans dat je niet meer van de voordelen kunt genieten die je bij jouw huidige verzekeraar wel had. Zo bieden de meeste banken een korting aan op je rentevoet als je zowel jouw krediet als schuldsaldoverzekering bij dezelfde verzekeraar afsloot. Soms kan het ondanks het verliezen van die korting toch nog interessanter zijn om over te stappen als je naar het totaalplaatje kijkt.

Schuldsaldoverzekering afkopen

Als je jouw schuldsaldoverzekering vroegtijdig stopzet, spreken verzekeraars van een “schuldsaldoverzekering afkopen”. Als je hebt gekozen om een éénmalige premie te betalen, dan kan het zijn dat je verzekeraar je een deel van die premie moet terugbetalen. Ze dragen namelijk het risico niet meer voor de afgesproken tijd.

Uitstapkosten

Als je een schuldsaldoverzekering afkoopt, moet je wel rekening houden met uitstapkosten. Informeer dus goed hoeveel deze uitstapkosten zouden bedragen.

Belastingvermindering door fiscale inbreng

Je kan je schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen. Dan krijg je een belastingvermindering. Door je schuldsaldoverzekering op te zeggen, heb je een deel van die belastingvermindering onterecht gekregen. Je zult dus extra belast worden, voor zo’n 33% plus je gemeentetaks.

 

Bereken jouw schuldsaldoverzekering