Cremeren: wat kost een crematie?

Wist je dat uitvaartkosten gemiddeld kunnen oplopen tot € 7.000? Door een uitvaartverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je geliefden zich geen financiële zorgen moeten maken.

  • Kies uit de voordeligste formules
  • Regel je verzekering in 1 minuut
  • Krijg advies op maat van een expert
Joske 03

Geen omweg.

Sluit simpel en veilig je verzekering online af.

Icon Prijs Kwaliteit Blauw 12

Sluit simpel en veilig je verzekering online af.

Zoveel mensen vergeleken de afgelopen maand.

ICON Landingspagina Go Big Or Go Home Blauw Kopie 4

In mensentaal uitgelegd.

Vergelijk snel en eenvoudig alle info die je nodig hebt.

Vraag je offerte aan.
  • Een uitvaart kost gemiddeld € 5.000

Wat gebeurt er bij cremeren?

Wil je graag cremeren bij je bij overlijden? Maar wat kost een crematie? En hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk? We geven je hier alle info die je nodig hebt om de beste keuze te maken.

Wat is cremeren?

Cremeren is een optie om je lichaam te bewaren na overlijden, in plaats van bijvoorbeeld een begrafenis. Cremeren gebeurt in een crematorium. Het lichaam wordt in een kist in een speciale oven, de crematieoven, geplaatst.

Door de extreme hitte van de oven, verbrand het lichaam en de kist tot as. De assen van het lichaam worden dan verzameld. Voor de crematie kan er een kerk- of uitvaartdienst gehouden worden.

Het is altijd een goed idee om je specifieke wensen rond je crematie op het voorhand vast te leggen in je testament. Zo zijn je nabestaanden zeker dat ze je cremeren zoals jij het wenste.

Wat kost een crematie?

De kost van een crematie heb je zelf wat in de hand, omdat die van meerdere factoren afhangt. De keuze van de kist, de urne en het crematorium zelf spelen allemaal een rol. De kosten liggen meestal tussen de € 1.000 en de € 2.000. Die kosten dekken zaken zoals het overbrengen, verzorgen en openbaren van de overledenen, administratieve kosten en het organiseren van het afscheidsmoment.

Wie betaalt voor het cremeren?

De kosten van de crematie kunnen op verschillende manieren geregeld worden.

Je kan bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluiten. Dan spaar je nu eigenlijk al voor de kosten van je crematie. Zo moeten je nabestaanden niets bijleggen. Je kan ook een groter bedrag sparen dan je crematie uiteindelijk zal kosten, dan krijgen je nabestaanden rechtstreeks die som. Daar moeten ze geen successierechten op betalen en het geld is heel snel beschikbaar.

Anders kan één van de nabestaanden ook het bedrag betalen en later op de andere nabestaanden verhalen.

Als er genoeg geld is in het nalatenschap, kan het ook daarvan worden gehaald.

Mag ik aanwezig zijn bij het cremeren?

Je mag aanwezig zijn bij het cremeren van de overledene. De crematie gebeurt meestal na een afscheidsdienst, maar dit kan je zelf kiezen.

De directe nabestaanden mogen mee naar de crematieruimte. Andere nabestaanden gaan naar de koffiekamer. Bloemen en dergelijke mogen niet mee in de crematieoven, dus je kan kiezen of je ze graag meeneemt of achterlaat. Als je wilt, mag je nog afscheid nemen voor de overledene in de crematieoven gaat. Als de oven gesloten wordt, verlaat je de kamer.

Wat gebeurt er na de crematie?

Na de crematie zijn er verschillende opties mogelijk. Je kan de as bewaren in een urne en mee naar huis nemen, in een openbaren plaats zoals een columbarium bewaren, in een sieraad bewaren of uitstrooien.

Let wel op dat assen uitstrooien niet zomaar overal mag. Check dus zeker goed om boetes te vermijden.

Bereken je uitvaartverzekering

Bereken en vergelijk je uitvaartverzekering bij de voornaamste spelers op de markt via Verzekeringen.be. We geven je niet alleen een handig overzicht van de prijs, maar ook van de dekkingen. Zo kan je kiezen welke formule het best bij je past. Laat je gegevens achter in het formulier bovenaan de pagina en vraag vandaag nog je offerte aan.