Verzekering voor drones en hoverboards

Je kan drones en hoverboards niet meer uit het straatbeeld wegdenken. Ze zijn enorm populair, maar die toenemende technologie zorgt uiteraard voor vele vragen zoals heb je een verzekering nodig voor een drone of hoverboard? En ben je verzekerd wanneer je met jouw drone of hoverboard schade veroorzaakt?

Wat zijn drones en hoverboards?

Drone

Een drone of UAV (‘Unmanned Aerial Vehicile’) is een onbemand luchtvaartuig dat met behulp van een afstandbediening vanaf de grond kan bestuurd worden. Onder drones vallen niet enkel toestellen die op afstand kunnen bestuurd worden, maar ook toestellen die zijn geprogrammeerd om bepaalde handelingen te verrichten zoals opsporing van smokkelaars of andere criminelen. Drones zijn dezer dagen beschikbaar voor zowel professionals als particulieren.

Hoverboard

Een hoverboard of ‘smart balance bord’ is zoals een skateboard waarvan de wielen 45 graden gedraaid zijn. In tegenstelling tot een skateboard, beweegt een hoverboard zich met jouw lichaam mee. Je bestuurt het hoverboard door druk uit te oefenen op de twee drukgevoelige voetsteunen die op het board aanwezig zijn. De maximumsnelheid van een hoverboard ligt meestal rond 12km/u.

Is een verzekering verplicht voor een drone of hoverboard?

Drone

Een verzekering voor een drone is niet verplicht wanneer de drone louter recreatief wordt gebruikt en minder dan 1kg weegt, en als ze

 • niet hoger dan 10 meter vliegt;
 • niet de veiligheid van personen, andere luchtvaartuigen en goederen in gevaar brengt;
 • niet vliegt in een straal van 3km rond een luchthaven of een civiel of militair luchtvaartterrein, industriële complexen, gevangenissen en kerncentrales;
 • niet vliegt boven een groot aantal mensen in open lucht;
 • de privacyregels respecteert.

GDPR-wetgeving: drones die uitgerust zijn met een camera, videorecorder of ander apparaat dat persoonsgegevens vastlegt en personen kan identificeren, moeten rekening houden met de GDPR.

Hoverboard

Welk type verzekering je moet afsluiten, is afhankelijk van de maximale snelheid van de hoverboard:

 • Minder dan 18km/u
  Je kan bij je makelaar of verzekeraar vragen naar een extra dekking bij de BA Familiale.
 • Tussen 18km/u – 25km/u
  Je moet je hoverboard inschrijven bij het DIV én een BA autoverzekering afsluiten als je ermee op de openbare weg wilt rijden.
 • Meer dan 25km/u
  Naast de inschrijving bij het DIV en de BA autoverzekering, moet je ook een helm dragen en over een rijbewijs beschikken.

Is schade door een drone of hoverboard gedekt in de BA Familiale?

Een kleine drone of een hoverboard kan ook schade aan andere veroorzaken. Daarom is het belangrijk om na te gaan bij jouw verzekeraar of schade door een drone of hoverboard gedekt is in de BA Familiale en onder welke voorwaarden.

Prijs verzekering BA Familiale

De BA Familiale beschermt jou (en je gezin) tegen elke vorm van schade (materiële en/of lichamelijke schade), veroorzaakt door iemand van je gezin aan derden. Bereken en vergelijk je BA Familiale verzekering in slechts 2 stappen: