Hoe kan ik me beschermen tegen hagelschade?

Een stevige hagelbui kan veel schade veroorzaken aan jouw woning én wagen. Wat kan je doen om zoveel mogelijk schade door hagel te voorkomen? En wat als ondanks al jouw voorzorgen je toch nog schade hebt opgelopen?

Bereken je brandverzekering

Hoe kan ik schade door hagel voorkomen?

Een zware storm of hagelbui gaat vaak gepaard met schade. Dat betekent uiteraard niet dat je niet kan proberen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Er zijn enkele maatregelen die je kan nemen om jouw woning en wagen te beschermen tegen mogelijke schade:

Woning

  • Doe de rolluiken naar beneden. Een herstelling aan de rolluiken is minder ingrijpend en minder kostelijk dan die van een raam
  • Leg een dik deken of een oud tapijt op jouw veranda of dakkoepel. Zo vangt die de grootste inslag op
  • Check of jouw dakpannen goed liggen. Gaten in jouw dakbedding kunnen ervoor zorgen dat smeltende hagel binnensijpelt
  • Plaats terrasmeubels en andere tuinornamenten binnen. Zo voorkom je schade aan jouw stoelen, tafel en versierstukken
  • Laat de rolluik van jouw zwembad open. Vermijd dat de overdekking van jouw zwembad zware schade oploopt door de impact van de hagel

Auto

  • Zet jouw auto in jouw garage of carport. Indien je jouw auto ergens overdekt kunt wegzetten, doe dit dan ook. Zo voorkom je zware schade aan jouw wagen
  • Bescherm jouw auto met een dik deken. Indien je jouw auto niet overdekt kunt wegzetten, bedek haar dan zo goed mogelijk om de impact te beperken

Welke verzekering komt tussen bij hagelschade?

Heb je toch schade opgelopen ondanks alle maatregelen die je hebt genomen om het te voorkomen? Dan kan je steeds contact opnemen met jouw verzekeraar om de schaderegeling op gang te zetten.

Woning

Je kan bij schade aan jouw woning contact opnemen met jouw brandverzekeraar. Hagelschade is namelijk een verplichte dekking in de brandverzekering. De brandverzekering komt tussen bij hagelschade aan een deel van de woning of de inboedel. Je dient nog wel zelf in te staan voor de gebruikelijke franchise. Schade aan alles buiten de woning, zoals tuinmeubels, is niet of gedeeltelijk in de brandverzekering gedekt. Er bestaan wel mogelijkheden om extra dekkingen te voorzien.

Auto

In het geval van schade aan jouw auto kan je jouw autoverzekeraar contacteren. Let wel op want enkel de omniumverzekering (kleine en grote omnium) bevatten een dekking tegen schade door natuurelementen. Heb je die dekking echter niet, zal je zelf de kosten van de herstelling moeten betalen.

Wat na schade door hagel?

Wanneer je schade hebt opgelopen door hagel, kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met jouw verzekeraar zodat die de schaderegeling kan starten. Een expert zal gestuurd worden om de grootte van de schade te bepalen. In afwachting van de expert kan je alvast foto’s maken van de schade, lijst opstellen van alle schade, aankoopfacturen verzamelen en voorkomen dat de schade ondertussen groter wordt.

Schade melden