Omniumverzekering

Omniumverzekering

We weten dat je als bestuurder van een wagen verplicht bent om een verzekering ba auto af te sluiten om je aansprakelijkheid tegenover derden te dekken. Maar wat dan met de schade aan je wagen? Die maakt geen deel uit van de ba autoverzekering.

Dankzij de omnium autoverzekering genieten we wel bescherming tegen allerhande ongevallen soms zelfs indien we hiertoe zelf de aanleiding hebben gegeven.

Welke informatie vind je hieronder terug:

Wat is de omniumverzekering auto?

De omniumverzekering is de verzameling van een aantal bijkomende waarborgen bovenop de basis ba autoverzekering, waaronder eventueel deze ter vergoeding van de eigen schade

 

Met andere woorden, de omniumverzekering bied je de mogelijkheid om de basis autoverzekering aan te vullen met extra waarborgen die je een ruimere bescherming geven zoals onder andere dekking van de schade aan je eigen wagen door je eigen toedoen, glasschade naar aanleiding van inbraakpoging,...

Welke waarborgen kun je afsluiten?

De volgende waarborgen kun je toevoegen aan je basis autoverzekering:

De meeste verzekeraars bieden de individuele dekkingen echter in pakketvorm aan.
Zo onderscheiden we:

Wat is de franchise of vrijstelling?

Om de prijs van een omniumverzekering aanvaardbaar te houden wordt er vaak gewerkt met een bedrag dat je voor eigen rekening neemt. Dat bedrag noemt men de ‘vrijstelling’ of de ‘franchise’ en wordt in mindering gebracht van de vergoeding die je krijgt naar aanleiding van een ongeval.

De hoogte van de franchise wordt meestal bepaald door het toepassen van een bepaald percentage van de waarde van het voertuig en is verschillend van verzekeraar tot verzekeraar. Weet wel dat hoe hoger het bedrag van de vrijstelling, hoe voordeliger de prijs voor je omniumverzekering zal zijn. Hoe lager, hoe duurder.

Franchise is enkel van toepassing op de waarborg eigen schade
De franchise mag enkel worden toegepast op de waarborg eigen schade
(= full omniumverzekering). Op alle andere waarborgen mag geen vrijstelling toegepast worden.

Hoeveel krijg je terugbetaald bij schade?

Het bedrag dat je krijgt vergoed, is afhankelijk van de bepalingen in je polis. Wel moet je een belangrijk onderscheid kennen tussen de:

Vergoeding indien de schade herstelbaar is

In dit geval zal de vergoeding overeenstemmen met het bedrag van de factuur, al dan niet verminderd met een eventuele franchise.

Vergoeding indien de schade niet meer herstelbaar is = totaal verlies

In dat geval onderscheiden we:

Werkelijke waarde

In het geval je omniumverzekering een schadevergoeding volgens de werkelijke waarde bevat, dan zal een expert de waarde van het voertuig vóór het ongeval bepalen. De expert houdt daarbij rekening met de aankoopprijs, de staat van het voertuig, de kilometerstand en de marktwaarde. De schadevergoeding die je krijgt = het bedrag dat door de expert werd bepaald en na aftrek van de mogelijke vrijstelling (*).

(*) Indien de toepassing van een ‘Engelse franchise’ is voorzien, zul je het hele bedrag dat door de expert werd bepaald terugkrijgen, ongeacht de vrijstelling. Mocht dit bedrag evenwel lager liggen, dan komt je verzekeraar niet tussen in de schade.

Aangenomen waarde

In het geval van aangenomen waarde wordt een bedrag overeengekomen bij het afsluiten van de omniumverzekering. De toepassingsregels voor het bepalen van de schadevergoeding kunnen wel verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Veelal wordt er een coëfficiënt gebruikt om de waardevermindering (door het gebruik daalt de waarde van de auto) te bepalen maar er wordt soms ook rekening gehouden met het aantal gereden kilometers.

Wanneer sluit je een omniumverzekering af ?

Een omniumverzekering wordt meestal afgesloten voor een periode die gelijk is aan de afbetalingstermijn van het krediet dat men is aangegaan voor de aankoop van de auto.

Wat is de prijs van een omniumverzekering

De prijs van je omniumverzekering auto is afhankelijk van meerdere factoren (onder andere de waarborgen die je wilt, de hoogte van de vrijstelling, de gekozen methode van schadevergoeding,...) en het komt er dan ook op aan om een correcte vergelijking te maken. Alvorens je beslist is het overigens raadzaam om aandachtig de onderliggende voorwaarden eens na te lezen.

Via onze berekeningsmodule kun je in een mum van tijd beide aspecten voor jezelf nagaan. Bovendien kun je ter hoogte van het detail van een offerte meerdere simulaties maken om na te gaan wat de invloed van een hogere of lagere franchise op de prijs is. Alles is gratis en in real–time.

Vergelijk de omniumverzekeringen in België
{{'auto.mini.title' | translate}}
{{ci1Ctrl.init(_carNewOfferMini_WAR_verzekeringenportlet_fm)}}